Evrostat će priznati rezultate popisa

Aktuelno

Direktor pri kancelariji za statistiku Evropske komisije (Evrostat) Piter Everers stiže u drugoj polovini oktobra u BiH, saznaje “EuroBlic”.

Po tvrdnjama naših izvora, očekuje se da će tokom Everersove posjete biti saopšteno da li Evrostat priznaje rezultate popisa stanovništva u BiH objavljene krajem juna.

– Izvjesno je da će Evrostat priznati rezultate popisa, mada možda ne u svim segmentima. Međunarodni posmatrači će iznijeti svoju analizu, a konačan stav će najvjerovatnije zvanično saopštiti Everers – kaže naš izvor blizak Agenciji za statistiku BiH.

Istovremeno, dok se čeka njegovo međunarodno “priznanje” objavljeni popis stanovništva na nivou BiH svakodnevno pokazuje svoje manjkavosti. Poređenje podataka popisa sa drugim statističkim podacima stavlja veliki upitnik nad rezultate popisa nastale na osnovu jednostrano donesenog programa obrade podataka od strane direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Tako je popis pokazao da je broj stalnog stanovništva u kategoriji od 6 do 15 godina u BiH ima 333.497, dok je statistika osnovnog obrazovanja, kao redovnog statističkog istraživanja, koja obuhvata istu kategoriju, pokazala 302.133 djece istog uzrasta.

– To znači da je tokom oktobra 2013. godine popisano 31.364 dece više ili nevjerovatnih 9,4 odsto na nivou BiH, u odnosu na ono što statistika osnovnog obrazovanja pokazuje – kaže naš izvor iz statističkih agencija u BiH.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *