Predstavnički dom u ranu zoru usvojio zakone o akcizama

Aktuelno

Predstavnički dom PSBiH nakon nezapamćene maratonske sjednice i nadmudrivanja opozicije i vladajućih stranaka usvojio je set zakona o akcizama, čime će se povećati cijena goriva i biotečnosti u BiH. Zakoni su usvojeni rano u petak, u četiri ujutro, a sjednica je počela 15 sati prije.

Burna rasprava krenula je već kod utvrđivanja dnevnog reda 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH; poslanici SDP-a, DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i A-sda, zatražili su da se s dnevnog reda sjednice skine set zakona o akcizama.

Poslanici ovih stranaka Saša Magazinović, Damir Bećirović, Aleksandra Pandurević, Senad Šepić, Zaim Backović i Jasmin Emrić pojedinačno su postavili isto pitanje – Ko je predlagač seta zakona o akcizama: da li je to Vijeće ministara BiH ili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je ovaj zakon Predstavničkom domu i uputio da ga razmatra po hitnoj proceduri.

Dom naroda je ovaj set zakona ranije usvojio po skraćenoj proceduri u oba čitanja, a od Predstavničkog doma zatražio je da ga razmatra po hitnoj proceduri.

Klubovi SDP-a, DF-a, SDS-a i Nezavisni blok uzastopono su tražili polusatne pauze kao odgovor na, kako su naveli, “pravno nasilje Kolegija Predstavničkog doma, odnosno ponašanja predsjedavajuće Borjane Krišto.”

Stanje je u jednom trenutku opisao i Momčilo Novaković (NDP) koji je kazao da želi sretnu Novu godinu svim građanima BiH uz poruku „nek vam je Bog na pomoći&ldquo.”

Zasjedanje su obilježile i velike uvrede koje su zastupnici jedni drugima upućivali. Nermina Kapetanović (SDA) kazala je da kao doktor misli da nekim kolegama treba psihijatrijsko vještačenje i da imaju dijagnozu. Izvinila se kolegama kasnije, te je pojasnila da se njena replika odnosila samo na zastupnike Nezavisnog bloka!

nap.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *