Kovačević: Dodik je morao da održi referendum da ne izgubi status prvog Srbina u RS!

Aktuelno

Milorad Dodik mora da održi referendum o Danu RS jer bi u suprotnom izgubio status prvog Srbina u Republici Srpskoj, kaže Kovačević

Profesor Goran Kovačević, docent na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ne vjeruje da će Dodik snositi ozbiljne posljedice zbog referenduma, jer su mu u njegovoj pripremi indirektno, svojim izjavama i odlukama, pomagali i lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Kovačević u intervjuu za BN TV objašnjava da je glavni inicijator referenduma, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik slao poruke prema Zapadu da je to tek anketiranje građana, ali da nije smio odustati od održavanja referenduma.

-Dodik mora da održi ovaj referendum. Bez referenduma gubi status prvоg Srbina u Republici Srpskoj. Održavanjem referenduma pokušava se spasiti jedne opasnije situacije, a to je mogućnost da se državne institucije uključe u istragu navoda da je počinio određena krivična djela, gdje mu se na teret stavljaju milionski iznosi. Referendum je samo njegov lični interes, ne interes srpskog naroda u RS i BiH, kaže Kovačević.

Najava referenduma praćena je zapaljivom retorikom, a atmosfera do usijanja dovedena zajedničkim vježbama specijalne policije na obje strane. I opozicionom Savezu za promjene je u startu bilo jasno da Dodik referendum održava zbog izbora, ali nisu imali kud, jer su se našli u političkoj šah-mat poziciji.

-Dodik je napravio vrlo zanimljivu političku situaciju gdje je opozicija, odnosno Saveza za promjene, blokiran na svakom nivou. Bilo kakva akcija protiv njegovih, očito neustavnih poteza, jer imamo stav BiH i odluku Ustavnog suda koja kaže da su ti potezi nezakoniti, smatrala bi se antisrpskim potezom. To bi, generalno, toj političkoj opciji značilo gubljenje glasova, objašnjava Kovačević.

On navodi da nije bilo prećutne podrške iz Federacije i da Čović i Izetbegović nisu potpisali mehanizam koordinacije i pomogli da novac MMF-a stigne u BiH, mi ne bismo imali referendum, nego pad vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom.

-Izetbegović i Čović to nisu dozvolili, pa su potpisali sporazum sa MMF-om da bi tranša došla i da bi se obezbijedile pare da se održi referendum, kategoričan je Kovačević.

Strah od odgovornosti pred zakonom, zbog istraga u vezi sa korupcijom i kriminalom, zajednički je sve trojici ključnih političkih lidera u BiH, a Dodiku posebno. To vješto prikrivaju predizbornim haosom, na koji su građani navikli, ali je, kaže Kovačević, predizborna kampanja krinka za puno opasnije procese koji su se zakotrljali u BiH i Republici Srpskoj.

-Ne smije se zanemariti činjenica da se ovom trojcu, Dodik – Izetbegović – Čović, stavljaju na teret velike kriminalne aktivnosti u kojima su nestale milijarde konvertibilnih maraka i ako ti ljudi stvarno raspolažu tim novcem, njima nije problem poslati narod sa sve tri strane u rat. Tako bismo došli u onu situaciju da za predratni kriminal nikad niko nije osuđen, samo za ratni i poratni. Dakle, broj žrtava je nebitan u odnosu na mogućnost odlaska u zatvor osobe koja ima milijarde, zaključuje profesor Kovačević.

Vjeruje da Dodik neće snositi posljedice nakon referenduma, jer kako kaže, u BiH niko nikad ni za šta nije odgovarao. Brinu ga posljedice, jer nije siguran da će politički lideri moći olako da amortizuju krizu koju je referendum proizveo.

RTVBN/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *