Načelnička fotelja privlačnija od poslaničke

Aktuelno

Aktuelni saziv Narodne skupštine RS moglo bi da napusti sedam poslanika koji su na proteklim lokalnim izborima dobili mandate načelnika opštine ili odbornika širom RS.

Sudeći prema onom što su nam rekli, većina njih nastavak svoje karijere vidi na načelničkim pozicijama.
Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke, potvrdio je da preuzima kormilo gradske administracije, a već je najavio svoje prve poteze.

Zoran Adžić, novoizabrani načelnik opštine Gradiška, kaže da će prihvatiti funkciju načelnika, a da će mu glavni motiv biti privredni razvoj opštine.

“Nastavićemo tamo gdje smo stali 2011. jer u protekle četiri godine nije urađeno gotovo ništa. Izgradićemo agroindustrijsku zonu i nastojaćemo da dovedemo nove investitore”, kaže on.

Milan Kovač, novoizabrani načelnik opštine Šipovo, kaže da će se opredijeliti za načelničku funkciju ne zato što je eventualno atraktivnija ili izazovnija, nego zato što je mnogo konkretnija.

“Načelnička pozicija zahtijeva konkretan rad i aktivnosti koje mogu donijeti promjene u životu građana, a u parlamentu možeš da sjediš, a možeš i da ne sjediš, možeš da pričaš, možeš da šutiš. Skupština odlučuje kolektivno, a načelnik je samostalan i po Zakonu o lokalnoj samoupravi ima dobra ovlaštenja kojima može da utiče na popravljanje života građana. Najbolje do izražaja mogu doći lične sposobnosti”, kaže on.

Srđan Amidžić, novoizabrani odbornik u Skupštini grada Banjaluka, koji je dobio dvostruko više ličnih glasova od drugoplasiranog kandidata, kaže da će vjerovatno preći u gradsku skupštinu, ali da će konačnu odluku donijeti nakon razgovora sa koalicionim partnerima.

“Istinski sam ušao u ovu trku da bih dao doprinos da razvijamo grad, nisam ušao samo da ‘povučem’ listu. Čast je biti dio Skupštine, koja je najviši organ Republike. U Banjaluci možemo operativno puno više ostvariti i ja od tog posla sigurno neću bježati”, kaže on.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, kaže da je rano govoriti o odlukama ko će zamijeniti poslanike koji se budu opredijelili da rad nastave u lokalnim zajednicama, jer prvo treba potvrditi izborne rezultate.

“CIK potvrđuje rezultate u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, nakon potvrđivanja rezultata znaće se ko su nosioci mandata, svima njima će biti ponuđen mandat, u skladu sa zakonom mogu ga prihvatiti ili odbiti. Ukoliko ga prihvate, a nalaze se na nekoj od nespojivih funkcija, CIK po službenoj dužnosti utvrđuje prestanak mandata”, pojasnila je ona.

Dodala je da je pravilo da na mjesto poslanika koji napusti parlament dolazi naredni u skladu sa brojem osvojenih glasova. Ukoliko je poslanik sa redovne liste, na njegovo mjesto dolazi prvi naredni s te liste.

Ukoliko je poslanik sa kompenzacione liste, njegov nasljednik će biti sa te liste.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *