Odbacuje optužbe o lažiranju: Italijanski novinar otkrio zaštićene svedoke

Aktuelno

Nakon što je italijanska televizija objavila priču Luiđija Pelace o ilegalnoj trgovini oružjem iz Bosne i Hercegovine sa Islamskom državom, Tužilaštvo BiH istragom je utvrdilo da je Italijan platio narkomanima da glume trgovce oružjem.

Da je učesnicima filma plaćeno svjedočenje, potvrdio je autor emisije u kojoj je reportaža emitovana – David Parenti. Ipak, uvjerava da je stotinu evra svjedocima plaćeno kako bi ih uvjerili u namjeru da će zaista kupiti kalašnjikove. Zbog optužbi da su priču lažirali – na internetu su počeli da objavljuju sate neobrađenog video materijala.

Na snimcima je prikazan proces snimanja sporne reportaže o ilegalnoj trgovini oružjem u BiH. U sedam sati neobrađenog video materijala vidi se kako novinar Luiđo Pelaca priprema teren za snimanje i pregovara sa licima koja ga spajaju sa navodnim švercerima oružjem.

Ovaj put objavili su i identitet navodnih švercera – Davora Јarčevića i Nermina Sejdića, od kojih Pelaca kupuje kalašnjikov. Јedan od njih priznaje da je bio u zatvoru i da je od ranije u ilegalnoj trgovini oružjem:

“Јa sam bio u zatvoru, 12 godina. U Evropi kalašnjikov košta od 2.500 evra do 3.000 evra. Znam jer sam dosta prodao u Holandiji. Prije dvije sedmice sam iznajmio dva kombija. Napunili smo ih sa 100 pušaka. Sve kalašnjikovi”.

Italijanski novinar Luiđo Pelaca i autor emisije “Hijene” David Parenti, u kojoj je prikazan sporni dokumentarac – odbacuju optužbe Tužilaštva BiH o lažiranju.

– Optužbe Tužilaštva iz Sarajeva prema nama su ozbiljne klevete. Nikada nismo nikoga platili da za nas nešto “izrecituje” i sve što je prikazano u videu, zaista se i desilo – tvrdi Pelaca.

– Dali smo 100 evra tim grubijanima da bismo bili uvjerljivi u našoj namjeri, da probamo njihove kalašnjikove i kupimo ih – kaže David Parenti, autor emisije.

Italijanski novinari tvrde da oružje koje su prikazali u filmu postoji, da su ga kupili i vrlo lako prenijeli u Italiju. Takođe, tvrde da su dokazali da se kalašnjikovi iz BiH švercaju u Belgiju u zamjenu za kokain.

– Zaista vjerujemo da imamo mnogo zanimljivih informacija. Pronašli smo nekoliko ljudi koji prodaju oružje u BiH, na različitim nivoima, od ručne bombe do snajpera, od kalašnjikova do mitraljeza s prigušivačem – kaže Parenti.

U Tužilaštvu smatraju da je ovim filmom nanesena šteta ugledu BiH, u pogledu borbe protiv terorizma. O svemu su upoznali i nadležne organe Italije radi, kako kažu, daljeg postupanja.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *