Salihović zataškavao istrage protiv Dodika, Špirića i kriminal od više milijardi maraka

Aktuelno

Krivična istraga protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića pokrenuta je zbog zloupotreba službenog položaja, a među ključnim dokazima su izjave njegovih kolega tužilaca koje je saplitao u radu, saznaje „EuroBlic“.

Izvori tvrde da se Salihović tereti da je na nekoliko načina nezakonito uticao na istrage u predmetima krupnog kriminala i korupcije.

– Najviše je bilo slučajeva gdje tužilac dovede predmet gotovo do kraja, a Salihović ga potom preuzme i odloži u arhivu. To se desilo sa slučajem „Pandora“ protiv bivšeg direktora UIO Kemala Čauševiča i drugih, za koje se sumnja da su budžet BiH oštetili za više od dvije milijarde KM. Tu su još i predmeti Bobar banka, Boska, Unis Derventa, Bosnalijek i drugi – kaže izvor „EuroBlica“.

Na koji način mu je oduzet predmet „Pandora“, ali i brojni drugi u kojima se pominju poznate ličnosti, poput direktora UIO BiH Mire Džakule, nedavno je svjedočio i tužilac Oleg Čavka. U pismu upućenom VSTS BiH i visokom predstavniku Valentinu Incku, Čavka je naveo da ga je Salihović onemogućavao da istragu dovede do kraja, dajući predmete drugim tužiocima, a njega imenujući za zamjenika.

– Bojim se da sam u budućnosti mogao postati neugodan svjedok nekih nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH – naveo je Čavka.

Tužilaštvo BiH, na prijavu SIPA, donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Salihovića, što je presedan čak i u pravosuđu BiH. Prije toga, tužilac je supendovan s funkcije do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut navodno na osnovu medijskih izvještaja u aferi „transkript“. Tada je objavljeni da je glavni tužilac zataškavao istrage u kojima se pominje predsjednik RS Milorad Dodik.

Špirićev stan ponovo na tapetu?

Saznajemo da Tužilaštvo BiH istražuje Salihovića i zbog toga što je brojne slučajeve zatvarao, bez namjere da ih istraži.

– Jedan od tih predmeta je kupovina stana Nikole Špirića u Beču, vrijednog gotovo 400.000 evra. Postoji mogućnost da taj predmet ponovo bude otvoren. Kada je riječ o predmetima koje je Salihović usporavao, oni su sada aktivirani, ali je problem što se nakupilo na desetine velikih slučajeva koji zahtjevaju ogroman angažman tužilaca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, koje vodi istragu i protiv glavnog tužioca – kaže izvor „EuroBlica“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *