Neće biti povećanja cijena goriva

Aktuelno

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložio Savjet ministara BiH.

Riječ je o rješenju kojim se uvećava trošarina za naftne derivate za 0,15 maraka po litru te se uvodi i trošarina i cestarina za biogorivo i biotečnosti.

Poslanici su podržali negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije, koje se odnosi i na Zakon o sistemu oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun, a koji su samo popratni zakoni koji omogućavaju sprovođenje Zakona o akcizama.

Iz Savjeta ministara BiH ranije je rečeno da su prijedlozi uvođenja ove trošarine i uvećanja trošarina ugrađeni u Reformsku agendu, a isto tako i u Pismo namjere MMF-u.

Parlamentarci su se na današnjoj sjednici žalili što su Savjet ministara BiH, Vlada RS i Vlada FBiH obećali MMF-u usvajanje Zakona o akcizama.

Naime, u Pismu namjere MMF-u vlasti iz BiH napisale su:

“Da bismo mobilizovali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećaćemo akcize na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata”.

Posebno glasni su bili zastupnici iz reda opozicionih stranaka SNSD, SDP i DF, koji su isticali kako povećanje cijena nije evropski put te kako je potrebno da Uprava za indirektno oporezivanje u parlamentarnu proceduru uputi svoju verziju zakona.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *