Osveštana crkva mrkonjićkog tajkuna: Zna li patrijarh šta je blagoslovio!?

Aktuelno

Patrijarh srpski Irinej osveštao je u Mrkonjić Gradu novoizgrađeni Hram Svetog Save, čiji je ktitor biznismen Mladen  Milanović – Kaja. U prisustvu velikodostojnika SPC i najviših predstavnika Republike Srpske, patrijarh je Milanovića uporedio sa kraljem Milutinom, najvećim zadužbinarom iz ere Nemanjića.

Patrijarh Irinej je, između ostalog, rekao da je Mladen Milanović, koji je ktitor ovog hrama, “skroman čovjek koji poput srpskog kralja Milutina, koji je podigao više od 40 crkava u svoje vrijeme, slijedi sveti put”.

– Narod koji ima ovakve ktitore nikada neće propasti, poručio je Irinej.

Patrijarh je prilikom osveštanja hrama služio liturgiju uz sasluženje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, petorice vladika, igumana manastira Hilandar, brojnih velikodostojnika SPC  i lokalnih sveštenika. Svečanom činu prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministri, predsjednici stranaka i  drugi visoki politički zvaničnici.

Osim što ovaj događaj pada u vrijeme priprema za izbornu kampnju, koja je po mnogima več odavno počela, izazvao je i burne reakcije javnosti koja je posebno ogorčena na patrijarhovu izjavu u kojoj je Kaju uporedio sa jednim od srpskih kraljeva iz Dinastije Nemanjić.

– Daleko ćemo dogurati kad nam kriminalci prave hramove, a patrijarh to veliča, glasio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Mladen Milanović – Kaja spada u red kontroverznih biznismena u RS koji su bili uz svaku vlast, pa i aktuelnu, i čije firme redovno dobijaju posao na tenderima javnih preduzeća, bez obzira na konkurenciju.

Milanović je u nekoliko navrata bio pod istragom pravosudnih organa, ali još nikad nije odgovarao pred zakonom. U rodnom Mrkonjić Gradu, gdje je od predratnog vlasnika kafića i sitnog trgovca, Kajin poduhvat gradnje crkve nazivaju “Kaja i 400 mučenika”, aludirajući na njegove slabo plaćene radnike.

Vlasnik je kompanije “MG Mind”, “Mrkonjić puteva”, banjalučke “Tržnice” i “Čistoće”, kao i komunalnog preduzeća u Sloveniji, a bogatstvo mu se procjenjuje na više stotina miliona.

Mediji su ranije izvještavali da su se “MG Mind” i “Mrkonjićputevi” našli na crnoj listi Svjetske banke, zbog “koruptivnih i prevarantskih aktivnosti” počinjenih dok su radili na projektima čiji je finansijer ova međunarodna institucija.

Postoje indicije da je na proteklim lokalnim iozborima finansirao oba politička bloka u Republici Srpskoj, a da je zauzvrat od vladajuće koalicije dobio niz poslova, a kod opozicije navodno isposlovao i poziciju direktora Agencije SIPA, sa kojom je prethodnih godina imao dosta problema.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *