NARODNI PROTEST U BANJALUCI: Obespravljeni smo, pokradeni, poniženi i izdani!

Aktuelno

U subotu 13. oktobra u 18.00 časova na Trgu Krajine biće organizovano protestno okupljanje građana Banjaluke koji su nezadovoljni rezultatima i načinom na koji su održani protekli izbori.

Protesti se održavaju pod motom “Obespravljeni, pokradeni, poniženi i izdani”, a poziv na “Narodni protest” je upućen posredstvom društvenih mreža i medija.

Kako saznajemo, protest će okupiti građane koji vjeruju da su protekli Opšti izbori 2018. održani u veoma lošoj atmosferi, uz brojne nepravilnosti, od neažurnih biračkih spiskova, otvorenih prijetnji i pritisaka od strane predstavnika vladajućih partija tokom izborne kampanje, ucjena zaposlenih u javnim i privatnim preduzećima, kupovine glasova, do viška glasačkih listića u kutijama za glasanje, prepravljanja zapisnika i drugih primjera kršenja Izbornog zakona.

Pojedini kandidati i predstavnici stranaka opozicije već su najavili da neće prihvatiti rezultate ovakvih izbora i da će osim zahtjeva za ponovno brojanje glasova, tražiti i njihovo poništavanje jer je Centralna izborna komisija do sada ignorisala većinu nepravilnosti i kršenje zakona.

U opoziciji smatraju da stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj užurbano pripremaju formiranje parlamenta i vlade, po istom obrascu kao i 2014. godine, s tim što su se sada bolje pripremili za izbornu krađu, pa ne moraju da kupuju papke da bi namakli potrebnu skupštinsku većinu.

– Ne priznajemo rezultate izbora koji su na potpuno protivzakonit način pripremani i održani. Nema ulaska u parlament dok se ne organizuju fer i pošteni izbori, rekao je poslanik u NSRS i kandidat za poslanika u PD PS BiH AdamŠukalo.

Ovakvu ocjenu izbornog procesa dala je većina lidera opozicije, a najavili su i konačnu odluku o tome kakve poteze će povući nakon što se CIK odredi prema njihovim zahtjevima.

Prema nekim procjenama, na izborima 2014. godine, kada je Milorad Dodik, zvanično, za dlaku izgubio od Ognjena Tadića, takođe je počinjena izborna krađa koja u skoru iznosi od 22-25.000 glasova. Provedena je na način da su na brzinu falsifikovani zapisnici sa biračkih mjesta kojima je omogućena “razlika” od 7.475 glasova u korist Dodika.

Posljednje izlazne ankete za ove izbore su govorile da je Mladen Ivanić u prednosti nad Miloradom Dodikom za 4%. Uprkos tome, razlika od 70.419 glasova između Dodika i Ivanića (prema 99,87% do sada obrađenih glasačkih listića) je skoro deset puta veća od razlike između Dodika i Tadića 2014. godine.

Može li iko povjerovati da Dodik danas, nakon svega, bolje stoji kod građana Republike Srpske nego prije četiri godine!?

Konačno, Banjaluka kao najveći grad u RS, u kome je i najteže pokrasti izbore, rekla je svoje.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *