Elektroprivreda RS sprema poskupljenje struje

Aktuelno

Elektroprivreda Republike Srpske predložiće da se cijena električne energije za industrijske korisnike u Republici Srpskoj poveća za 20 odsto! Privrednici kažu da bi poskupljenje proizvelo lančanu reakciju.

Elektroprivreda Republike Srpske iniciraće povećanje cijene električne energije za snabdijevanje industrijskih kupaca na 10-kilovoltnom I 35-kilovoltnom naponskom nivou (privreda) u iznosu od 20 odsto. Pregovori o tome krenuće uskoro, ali nezvanično se već vode, saznaje Mondo.

U Privrednoj komori Republike Srpsk (PK RS) kažu da je poskupljenje neprihvatljivo.

“Za privredu je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo povećanje cijene električne energije. Ta cijena je do sada bila naša komparativna prednost kada je u pitanju privlačenje investicija. To treba tako i da ostane”, rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Privrednici smatraju da je povećanje od 20 odsto nerealno visoko, a ako do poskupljenja dođe, da to mora biti razumniji iznos.

“Povećanje je uopšte neprihvatljivo, a pomenuti iznos je astronomski. Ovo bi kao lančanu reakciju prouzrokovalo poskupljenja u svim oblastima”, objašnjava Blagojević.

U PK RS smatraju da se nedostatak novca može nadomjestiti unutrašnjom racionalizacijom kompletnog (elektro-energetskog) sistema i da bi tu trebalo tražiti način kako da se novac namiri.

Zvaničnih razgovora o povećanju cijene još nema, ali nakon formiranja Vlade RS i imenovanja ministara stvoreni su svi uslovi i ova tema će biti uskoro stavljena na dnevni red.

Novi premijer RS Radovan Višković je nedavno naglasio da Elektroprivreda RS mora da “unificira i optimizuje svoje radne procese i svoju makro i unutrašnju organizaciju”, kako bi se prilagodila konkurenciji na slobodnom tržištu električne energije, a u skladu sa Trećim energetskim paketom EU.

Ovaj paket podrazumijeva da BiH otvori tržište za veće strane trgovce električnom energijom, a da bi oni imali interesa da trguju, cijena mora da bude veća.

Izvori iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekli su da pregovori o poskupljenju struje još nemaju odobrenje Vlade, ali da poslodavci očekuju će se pregovorima predloženo povećanje bar prepoloviti.

U zavisnosti od djelatnosti cijena struje u ukupnim troškovima preduzeća u RS iznosi od jedan odsto do 30 odsto, a trenutno privrednici plaćaju energiju po cijeni od oko 0,1 KM po kilovat-satu.

Podsjećamo da su Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade Federacije BiH ove nedjelje dogovorila da će cijena električne energije za privrednike u ovom entitetu poskupiti od dva do pet odsto.

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *