Feraget poručio Lukaču: Ne iznosite netačne informacije o Davidovom ubistvu

Aktuelno

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget obratio se javno ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču pozvavši ga da u javnost ne iznosi netačne informacije, jer na taj način utječe na postupak i ishod istrage koja bi se trebala voditi povodom teškog ubistva Davida Dragičevića.

Feraget se javno obratio nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar Lukač javno napao poslanika Draška Stanivukovića, koji je iznio neke činjenice o slučaju Dragičević, upitavši ga otkud mu pravo da izigrava tužioca i sudiju i priča o nekim krivičnim djelima koja do sada ni sud nije završio ni kvalifikovao.

“Otkud ti pravo da ovdje izigravaš tužioca i sudiju i da ti ovdje pričaš o kvalifikaciji nekih djela ko je uništio tuđe porodice i šta je radio, na osnovu čega to radiš, to je stvar koja se vodi mjesecima koju radi tužilaštvo i koja će na kraju dobiti svoju kvalifikaciju i znat će se šta je istina … To će biti priča koja će se završiti tamo u organima ove Republike i gdje treba da se završi ili ove države ako neko sutra hoće da preuzme taj predmet neka ga preuzme i neka ga radi … Šta je sa tim porodicama koje su lažno optuživane, šta je sa mojom porodicom o kojoj svaki dan neko iznosi kvalifikacije ovdje da sam ubica i saučesnik nečega o čemu nemam pojma, ni na koji način nisam uključen u to, nisam čak bio u ovoj državi kad se desilo nešto tako”, kazao je između ostalog tada Lukač.

Feraget je Lukača podsjetio na okolnosti koje su dovele do, kako kaže, neadekvatne istrage teškog ubistva Davida Dragičevića. Podsjetio je na konferenciju za novinare koja je održana 26. marta ove godine, a na kojoj je načelnik odjeljenja za organizirani i druge oblike teškog kriminaliteta MUP-a RS Darko Ilić zajedno sa patologom prof. dr. Željkom Karanom iz Banje Luke i drugim prisutnim osobama, u javnost iznijeo potpuno netačne informacije i na taj način bez ijednog dokaza kriminalizovao Davida Dragičevića na osnovu nezakonitih dokaza koje je pribavio od MUP-a RS. Tada je rečeno da je David bio pod utjecajem narkotičkih sredstava, da je provalio i izvršio krađu u kući porodice Rađen u naselju Lauš, te da se potom zadesno utopio u Crkveni.

David nije bio narkoman

Feraget je kazao kako su svi ti navodi do danas potpuno demantovani, kako je utvrđeno da David nije bio narkoman, da ne postoji niti jedan validan dokaz da je David uopšte bio u kući porodice Rađen i da se nije zadesno utopio u Crkveni, te da je sve ovo potvrdio i Osnovni sud u Banjoj Luci donošenjem rješenja kojim je odbijen prijedlog za produženje pritvora Alenu Kukiću.

“Gospodine Lukač, zašto se niste zapitali otkud Darku Iliću pravo ‘da izigrava tužioca i sudiju, da priča o nekim krivičnim djelima koje do sad ni sud nije završio ni kvalifikovao’? Nakon te famozne konferencije za štampu Vi ste gospodine Lukač Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci dana 29.03.2018. godine podnijeli Izvještaj o smrti Davida Dragičevića, u kojem ste naveli da ne postoje elementi krivičnog djela te ste od tužilaštva, potpuno nezakonito, tražili donošenje naredbe o neprovođenju istrage jer ne postoji osnov sumnje da je u pitanju krivično djelo nego se radi o zadesnoj smrti. Gospodine Lukač, zašto se niste zapitali otkud Vama pravo ‘da izigravate tužioca i sudiju, da pričate o nekim krivičnim djelima koje do sad ni sud nije završio ni kvalifikovao’?”, upitao je Feraget.

Naredio nesprovođenje istrage

Ističe da, iako je već inicijalna faktografija predstavljala osnov sumnje da se u ovom radi o otmici i teškom ubistvu, Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci je naredbu o provođenju istrage donijelo tek nakon 100 dana protesta Davora Dragičevića i građana Banje Luke i nakon izvještaja Anketnog odbora.

“Gospodine Lukač, mislim da je i Vama jasno da svi oni koji su dali ‘podršku tom nesretnom čovjeku zbog svega što je urađeno njegovom djetetu’ (podršku su dali i ambasadori zemalja članica EU u BiH) samo traže odgovornost za sve one (kojima ste Vi kao ministar nadređeni) koji su na opisani način (na konferenciji za štampu) iznijeli stvari bez ijednog dokaza i nemojte misliti da ih zbog toga nećemo smatrati odgovornim jer, kako ste upravo Vi gospodine Lukač rekli, ‘niko nema pravo da mješa bilo čiju djecu u bilo šta i desi li se šta bilo čijem djetetu (i David je Davorovo dijete) nikom neće biti oprošteno, svako će odgovarati za to'”, kaže advokat.

Naglasio je kako je Lukač tražeći od tužilaštva da se ne sprovede istraga, čime je doprinjeo neprovođenju blagovremenog i djelotvornog postupka istrage o teškom ubistvu Davida Dragičevića, grubo prekršio član 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Zbog toga je neophodno utvrđivanju odgovornosti svih pripadnika MUP RS koji su na bilo koji način doprinjeli pokušaju zataškavanja ubistva Davida Dragičevića jer samo tako će, kako sami kažete ‘stvar koja se vodi mjesecima koju radi tužilaštvo na kraju dobiti svoju kvalifikaciju i znaće se šta je istina’, odnosno samo tako je moguće da će ‘to biti priča koja će se završiti tamo u organima ove Republike i gdje treba da se završi ili ove države ako neko sutra hoće da preuzeme taj predmet neka ga preuzme i neka ga radi’, kako ste i sami izjavili u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, napisao je Feraget.

Potrebna djelotvorna istraga

Poručio mu je da je samo provođenjem djelotvorne istrage moguće demantovati Davora Dragičevića i otkloniti sumnju u moguću povezanost pripadnika MUP-a RS sa ovim slučajem.

“S obzirom da je MUP RS-a, još uvijek, uključen u istragu ubistva Davida Dragičevića zbog svega navedenog Vas molim da u javnosti na iznosite netačne informacije koje utiču ili mogu uticati na tok i ishod ovog postupka”, zaključio je Feraget u svom javnom obraćanju ministru Lukaču.

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *