Lukač: Dragičevič bježao od policije, okupljanje grupe nelegalno

Aktuelno

Davor Dragičević juče je ignorisao znakove policije, bježao autom kroz čitav grad da bi na kraju bio priveden na Trgu Krajine gdje se parkirao automobilom zbog uzimanja izjave, rekao je danas na vanrednoj pres-konferenciji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je novinarima rekao da je Dragičević uhapšen na Trgu Krajine ocijenivši da mu je njegov advokat Ifet Ferget učinio “medvjeđu uslugu” zbog savjeta da ne primi poziv sa saslušanje.

Ocijenio je da je Davor Dragičević uzeo sebi za pravo da dijeli pravdu.

“Uzeo je sebi za pravo da on dijeli pravdu, uzeo je sebi za pravo da može bilo koga da prozove bilo koga. To niko sebi od građana u Republici Srpskoj nije uzimao za pravo. Pokušali smo da uručimo poziv za saslušanje Davoru Dragičeviću, ali je on odbio da primi svoj poziv. Njegov advokat mu je napravio ‘medvjeđu uslugu’ jer mu je sugerisao da ne primi taj poziv. Iz tog razloga policija je pokušala ponovo da mu uruči poziv. On je ignorisao znakove policije, bježao autom kroz čitav grad. Tu je priveden zbog uzimanja izjave. Izvršen je pretres kuće da bi se utvrdilo da li ima oružja jer bili ste svjedoci prijetnji, morali smo provjeriti da li postoji oružje s kojim može da se izvrši krivično djelo”, naglasio je Lukač.

Rekao je i da su plasirane brojne laži kako bi se “oblatila policija”, a između ostalog je demantovao navod bivšeg narodnog poslika Adama Šukala koji je kazao da je policija primjenjivala silu i batine prilikom jučerašnjih privođenja. Lukač je rekao da su dešavanja na Trgu bila mirna dok se nisu pojavili opozicioni političari.

Kazao je da su i Dragičević i poslanik Draško Stanivuković nakon privođenja odvedeni u UKC RS gdje su pregledani i gdje je ocijenjeno da nema povreda.

“Gradske vlasti su dozvolile da se to održava sve dok je bilo na miran i dostojanstven način. Svjedoci ste da se tog skupa poručuju stvari koje imaju ne samo prekršajnu veći i izbornu odgovornost. Imali smo izbornu godinu u koju su se uključili političari da bi iskoristili svoje ciljeve, iskoristili su tu grupu na morbidan način, usmjeravali grupu u političkom smjeru. Nakon završetka izbora, čujemo pozive te grupe na izvršenje krivičnih djela, na pozive da se prema najvišim funkcionerima, da su saučesnici i ubice bez ijednog dokaza za takve tvrdnje. Pokušava se na fizički način da se izaziva policija, da se pljuje po policiji, da se fizički pokušava ući u Palatu predsjednika”, rekao je ministar Lukač na današnjoj pres-konferenciji.

Lukač je pomenuo i da među članovima grupe “Pravda za Davida” postoje lica koja imaju kriminalnu prošlost, a koji se kriju iza grupe i koriste priliku da se svete policiji i tužiocima.

Lukač je kazao da je i Partija demokratskog progresa i druge stranke koje su izgubile izbore koriste grupu “Pravda za Davida” kako bi ostvarili svoje interese.

Lukač je pomenuo i novinara Slobodana Vaskovića kao lice koje koristi slučaj Davida Dragičevića za svoju korist, te da je Vasković pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao da se odazove pozivu tužioca da da izjavu.

“Ostaje zabrana za okupljanje grupe na način na koji je to održavano do sada. Predlažem grupi da se zvanično obrate sa zahtjevom za održavanje skupa na lokaciji koja je za to namijenjena te da na miran i dostojanstven način nastave da izraze svoje mišenjenje bez vrijeđanja i prijetnji prema bilo kome, pojedincima ili institucijama”, rekao je ministar Lukač.

Pretres kuće zbog oružja

“Maloljetna djeca koja su zatečena u kući Davora Dragičevića nisu bila sama u kući niti je rađen pretres bez prisustva punoljetne osobe”, odgovorio je Lukač na pitanje novinara zašto su djeca držana u kući ispred koje je došla policija.

Lukač je rekao da nikakvo oružje nije pronađeno u kući.

Prekomjerna sila

Ministar Lukač je odbio da prizna da je policija primjenjivala prekomjernu silu iako su sve kamere zabilježile način na koji je policija reagovala juče u komunikaciji sa okupljenim građanima.

Lukač je zatražio od novinara da mu kažu koji su to građani povrijeđeni i gdje su medicinski nalazi koji pokazuju da je bilo ko povrijeđen.

Video ispod demantuje Lukačeve tvrdnje:

Dođite u 18h na Trg. Ne zbog nasilja, ne treba nam to sranje.Dođite zbog ljubavi prema pravdi i čovjeku!

Gepostet von Miloš Orlić am Dienstag, 25. Dezember 2018

On je kazao da je skup koji je bio u Parku Petar Kočić i ispred Hrama Hrista Spasitelja bili produžetak nelegalnog skupa pa je iz tog razloga policija reagovala i saopštila da takav skup ne smije da se održava.

“Policija nikad nije tukla djecu i starije osobe niti će raditi i sramota je što pitate takve stvari”, kazao je Lukač na pitanje kako će se policija ophoditi prema okupljenim građanima u svjetlu policijske zabrane skupa.

On je kazao da Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, zloupotrebljava nastalu situaciju kako bi pokušao ukinuti policiju RS.

Dragičević je, podsjećamo, uhapšen juče u Banjaluci nakon čega su tokom cijelog dana građani tog grada protestovali. U međuvremenu je uhapšeno još nekoliko osoba. On je danas pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *