Protestna šetnja protekla bez incidenata

Aktuelno

Veliki broj građana stao je i večeras uz Davora Dragičevića i članove grupe “Pravda za Davida” kako bi ponovo zatražili istinu i pravdu u slučaju smrti Davida Dragičevića.

Građani su se okupili na trgu u 18 časova odakle su krenuli u protestnu šetnju “Davidovom stazom”, odnosno putanjom kojom se kobonog dana kretao David. Okupljeni su prateći Davidovog oca Davora otišli i na mjesto gdje je pronađeno tijelo mladića. Tu se Davor obratio okupljenima ležeći na istom tom mjestu sa opisom svog stradalog sina.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Protestna šetnja je nastavljena od tog mjesta prema centru grada gdje jake policijske snage nisu dozvolile zaustavljanje na trgu pa su građani prošli Gospodsku ulicu i okupili se kod Muzeja savremene umjetnosti gdje im se obratio Davor.

“Zamolio bih vas još samo da se raziđete mirno i dostojanstveno. Idite kućama svojim porodicama. Ljubi vas sve Davor”, rekao je Dragičević.

Prije početka protestne šetenje on je pozvao građane da se sutra ponovo u 18 časova okupe na Trgu.

Prema dosadašnjim informacijama nije bilo sukoba građana i policije.

Davor je u svom prvom obraćanju okupljenim građanima rekao da svako ko napravi bilo kakav incident nije član grupe “ Pravda za Davida” i neka se MUP RS za njih pobrine, ali niko nema pravo da prijeti.

“Ako misle da smo ovce za šutiranje i klanje kao što su juče mislili, vjerujte da nismo, ali to ćemo dokazati svojom istrajnošću i hrabrošću”, poručio je Davor Dragičević.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

“Ja ni prije nikome nisam prijetio, ja sam otac koji 276 dana zavija, a juče su priveli mene”, rekao je Davor Dragičević i dodao da su ubice njegovog sina i dalje na slobodi. “Hvala svima što su nas podržali. Ja života više nemam, meni su sve uzeli”, rekao je Davor.

Prema slobodnoj procjeni na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti RS okupilo se više hiljada ljudi.

“Pobijedili smo vas. Ovo su naša djeca i naša država. Idemo do kraja! Dragi naš Davide, dušo naša. Pogledaj nas, sine!”, rekao je Davor.

Podrška protestima u Banjaluci večeras je stigla iz nekoliko gradova Srbije i BiH. U znak solidarnosti s porodicom Dragičević, okupili su se građani Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle…

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *