Policija uhapsila više aktivista Pokreta “Pravda za Davida”, tvrde da Davora nisu uhapsili

Aktuelno

Više od 10 članova Pokreta “Pravda za Davida” privedeno je u nedjelju naveče prilikom nastavka okupljanja velikog broja građana na Trgu Krajine, kada su se vratili sa protestne šetnje kroz širi centar grada.

Oko 22.20 na Trg Krajine su stigli pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS. Megafonom su se obratili okupljenima: “Skup je bio dozvoljen do 20.00 časova, pozivamo vas da se raziđete zbog vaše bezbjednosti. Ako ne postupite tako bit će upotrebljena zakonska sredstva”, rekao je policajac preko megafona.

Davor Dragičević je pozvao građane da odu kući kako bi nešto pojeli i da se mogu vratiti ukoliko žele. On je najavio da će ostati na Trgu Krajine. Kada su Banjalučani rekli da ga neće napustiti, poručio je svima koji mogu i žele da donesu hranu i tople napitke okupljenima.

Jake policijske snage su potom potisnule građane s Trga Krajine prema Parku Petra Kočića. Policijski komandir je naredio: Kreni ravno preko ulice i hvataj sve živo! – a potom je uslijedio policijski stampedo.

U opštoj gužvi uhapšeno je i privedeno najmanje deset aktivista Pravde za Davida, a Davor Dragičević i manja grupa su uspjeli da izbjegnu hapšenje.

U međuvremenu, sa Trga Krajine ponovo je uklonjeno Davidovo srce.

Nedugo nakon toga, oko 22.30 policija je privela i Danielu Dacu Ratešić, koja se nalazila s društvom u lokalu u blizini trga.

Prema našim saznanjima, uhapšenima je uskraćena advokatska pomoć, a advokat Milan Malešević vraćen je iz Policijske uprave Banjaluka, nakon što je pokušao da stupi u kontakt sa nekima od privedenih članova Pravde za Davida.

Kasno večeras Policijska uprava Banjaluka oglasila se saopštenjem u kome je potvrđeno da je uhapšeno više lica, i navedeno da davor Dragičević nije uhapšen.

– Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, večeras su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnja da su izvršena i određena krivična djela, kaže se u saopštenju.

Policija tvrdi da “organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te prijavljeni javni skup nije održao u skladu sa prijavom, na Trgu Кrajine, u vremenu od 18,00-20,00 časova, već u pokretu”.

Pozivu pravde za Davida na okupljanje u Banjaluci se odazvao veliki broj građana, a ono je rezultiralo masovnom šetnjom kroz centar Banjaluke i otkazivanjem koncerta Harisa Džinovića.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *