Nova kriminalna afera u UIO BiH: Umjesto plina uvozili vodu

Aktuelno

Kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH nema kraja. Uprkos brojnim hapšenjima, na površinu izlaze nove afere zbog kojih je u ogromnim iznosima oštećen budžet BiH.

U jednoj od malverzacija milionska šteta nanesena je i budžetu Srbije, a glavni akter je pomoćnik direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Zdravko Cvjetinović koji je, zajedno sa bivšim direktorom Uprave Kemalom Čauševićem, već hapšen u akciji „Pandora”.

Jedna cisterna beogradske registracije 29. avgusta ove godine zaustavljena je i kontrolisana na carinskom terminalu Karakaj kod Zvornika. Tada je počelo da se odmotava klupko organizovanog kriminala, koji godinama pljačka budžet BiH i Srbije.

Kada je odvaženi carinik, čije ime držimo u tajnosti, zaposlen u Regionalnoj kancelariji Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli, odlučio da provjeri šta se godinama uvozi u cisternama u kojima se prevozi plin, zapanjio se kada je službenom analizom uzorka sadržaja dobio odgovor da tog energenta nema, već da se nazire obična voda.

Zanimljivo je da se nakon te analize vlasnik cisterne više nikada nije pojavio, a nekoliko firmi iz BiH, koje su „uvozile” plin odmah su prestale da uvoze jedan od najvažnijih energenata.

Otkrivamo šta je, zapravo, organizovana kriminalna grupa radila?

S obzirom na to da je plin u Srbiji duplo skuplji, u startu je bilo čudno zašto se on uvozi u BiH. Otkrića, koja prenosimo, šokantna su!

Plin je, najprije, primljen u rafinerijama u Srbiji, a potom redovno deklarisan u carinarnicama u Pančevu i Beogradu, odakle je papirološki spreman za granicu BiH. Međutim, na putu od carinarnice vozači cisterni, u dogovoru sa pojedinim vlasnicima pumpi u Srbiji, istaču plin, koji se kasnije prodaje bez akciza, a u cisterne se sipa voda. Vozači kamiona i oni koji se bave ovim kriminalom, u džepove strpaju po svakoj cisterni dodatnih 10.000 evra.

Tu nije kraj. Vozači cisterni u kojima je voda kreću u BiH na granični prelaz Karakaj. Tu ih, u dogovoru sa upravom carine, dočekuje odgovarajuća ekipa koja ništa ne provjerava, već primi uvoz plina u ime firmi: „Nafta Petrol” iz Šipova, „DG Media” iz Istočnog Sarajeva, tačnije Ilidže, te firme “Šane & CO” iz Brčko distrikta, inače firme koja se nalazi na adresi jednog brčanskog Roma.

Cisterne, zatim, pređu granicu BiH, prospu vodu i vrate se i ponovo okreću krug. Da je sve ovo znao i bio dio te kriminalne grupe pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović, najbolje svjedoči brojna dokumentacija koja je u posjedu BN televizije.

Samo zahvaljujući vrhu Uprave ovakve radnje mogle su da se događaju,a to potvrđuju i akti kojima je tražena naknadna kontrola od carinjenja do krajnje upotrebe uvezene robe.

Zanimljivo je da za navedene firme Cvjetinović nikada nije dao nalog za kontrolu, što je vrlo sumnjivo, a što će vjerujemo istraga i da pokaže?!

Ovim kriminalom najviše je oštećen budžet Srbije. Neke analize govore da je taj iznos oko 230 miliona maraka ili 110 miliona evra, jer su ovakvom prodajom izbjegnute akcize u Srbiji, a firme u Republici Srpskoj i BiH su odličan paravan koji je učestvovao u raspodjeli nelegalne dobiti.

„Ta cisterna stoji na terminalu u Zvorniku. UIO je po saznanju odmah angažovala našu naknadnu kontrolu, koja u ovom trenutku radi aktivnosti na terenu kada je riječ o ovom kamionu koji je zadržan. Kompletna naknadna kontrola će provesti sve aktivnosti, i u zavisnosti od rezultata, biće pripremljen izvještaj, koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH, objašnjava za BN televiziju portparol UIO Ratko Kovačević.

Uprkos objašnjenima Uprave, o ovoj aferi već je upoznata Komisija za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH koja je, prema informacijama BN televizije, 10. novembra ove godine održala sastanak u prostorijama Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli.

„Tada nas je šef Regionalnog centra obavijestio o tim informacijama i dao obimnu dokumentaciju, gdje je vidljivo da se vrše carinske prevare prilikom uvoza, odnosno izvoza plina. Malo je čudno da su svi oni koji su učestvovali u carinskim prevarama ponovo vraćeni na posao, što je indikativno da neko u menadžmentu UIO pokušava da napravi, da li za vlastiti račun ili račun politički jakih ljudi u oba entiteta, jednu ogromnu carinsku prevaru koja košta ovu zemlju ogromnih sredstava”, kaže za BN televiziju predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Osim ove afere, Komisija je upoznata i sa ostalim nezakonitim radnjama, npr. pri uvozu tekstila, carinjenju automobila, zatim pri tarifiranju određenih vrsta roba, uvozu zabranjenih supstanci, te samovoljnom ukidanju naplate taksi i još mnogo toga.

Ukoliko u ovoj državi ima ozbiljnih institucija koje žele da provedu istrage, a prvenstveno Uprava za indirektno oporezivanje BiH, SIPA i Tužilaštvo, onda bi odmah trebalo da izvrše kontrolu dalje distribucije plina putem ovih firmi, odnosno, kada, kome i gdje je prodat isti u BiH, gdje su ispostavljene fakture daljim kupcima, odnosno ko je krajnji potrošač koji je platio PDV.

Ovo je samo jedna u nizu malverzacija u Upravi, a u posjedu BN televizije je i dokumentacija i o ostalim brojnim navedenim malverzacijama koje se vežu za pomoćnika direktora Sektora za carine Zdravka Cvjetinovića, te još nekih nižerangiranih službenika, koji su u zajedničkom poduhvatu nastavili sa kriminalom, zbog koga su neki već hapšeni u akciji „Pandora” 2014. godine.

Da podsjetimo, Zdravko Cvjetinović je tada zajedno sa Kemalom Čauševićem uhapšen i zadržan u pritvoru svega dva mjeseca. Tada se govorilo o pljački dvije milijarde maraka iz budžeta BiH, a Cvjetinović je već u januaru prošle godine vraćen na radno mjestu u Upravi.

O pomenutim nezakonitim radnjama u Upravi, BN televizija posjeduje dokumentaciju, koju ćemo u narednom periodu obraditi i ekskluzivno objaviti našim gledaocima, nadajući se da ovo neće biti samo medijska atrakcija bez sudskog epiloga, kao što je bio slučaj „Pandora”.

BN TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *