Uhapšena dva člana “Pravde za Davida” u Banjaluci

Aktuelno Društvo

Banjalučka policija privela je večeras dvije osobe, koje su zajedno sa još tridesetak građana došle na Trg Krajine, gdje su šetnjom u krug, bez riječi, željeli da iskažu protest zbog zabrane skupova “Pravda za Davida”.

 

Prema nepotvrđenim informacijama, priveden je J.T., koji osim državljanstva Bosne i Hercegovine ima i državljanstvo Švajcarske, kao i još jedan Banjalučanin, koji, osim državljanstva BiH, poseduje i američko državljanstvo.

 

Riječ je o osobama koje su članovi grupe “Pravda za Davida”.

 

Prema izjavama očevidaca, tridesetak građana Banjaluke, koji podržavaju grupu “Pravda za Davida”, poslije paljenja svijeća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci uputilisu se na Trg Krajine, gdje su šetali u krug.

 

Na Trgu Krajine je već bila grupa policajaca, koja je krenula prema njima i “uhvatila” dvojicu muškaraca.

 

“Policija ih je samo pokupila. Bilo nas je tridesetak”, rekao je jedan od očevidaca.

 

Članovi grupe “Pravda za Davida” su se sinoć, po prvi put poslije 30. decembra prošle godine, pojavili na Trgu Krajine i svojim tijelima formirali srce, simbolično poručujući da su oni “Davidovo srce”, koje je 25. decembra uklonjeno sa Trga.

 

Oni su se uhvatili se za ruke i otpjevali pjesmu “Klinac u getu”.

 

Policija sinoć nije reagovala.

 

Specijalna policija RS je 30. decembra poslije velikog skupa “Pravda za Davida” i protestne šetnje ulicama Banjaluke silom rastjerala građane Banjaluke sa Trga Krajine, a dvadesetak aktivista grupe “Pravda za Davida” bilo je uhapšeno i saslušano zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i navodne namjere da se izvrši državni udar u RS.

 

Od 30. decembra ne zna se gdje je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića.

 

MUP RS je zabranio sva javna okupljanja grupe “Pravda za Davida”, koja je održavala skupove na Trgu Krajine svaki dan od 26. marta do 30. decembra.

 

Članovi grupe “Pravda za Davida”, kao i građani Banjaluke koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića, nastavili su svako veče da se okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci i da pale svijeće za ubijenog mladića.

 

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

 

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

 

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP-a RS.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *