Vlada RS bacila desetine miliona maraka na propale projekte

Aktuelno

Vlada RS je u pompezno najavljene razvojne projekte zadnjih deset godina uložila desetine miliona KM, koji su se na kraju pokazali kao propale investicije.

Najistaknutiji primjer bila je priča o električnim automobilima koji su, za potrebe njemačkog tržišta, trebali da se proizvode u Republici Srpskoj. Vlada RS je 2012. godine osnovala JP “Nikola Tesla” i za v.d direktora imenovala Dragana Vučetića.

Obećali su da će u Hercegovini biti otvoreno 2.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, jer su njemački privrednici odlučili da svoje pogone iz Kine premjeste u Bileću i Trebinje. Pompezno je najavljeno i da će se “Nikola Tesla” baviti proizvodnjom električnih automobila za njemačko tržište i otvoreni su pogoni. Vlada RS je bila garant da kompanija “Nikola Tesla” kod komercijalnih banaka digne kredit od 12 miliona maraka, IRB im je odobrila i dodatnih pet miliona KM. Nepune dvije godine kasnije, bilo je jasno da od toga nema ništa, a Vučetić, koji je potrošio milione budžetskih sredstava, je nestao.

Propali projekat je i Banka Srpske, kao poduhvat Vlade RS kojim je, navodno, spašeno loše poslovanje Balkan Investment banke i njenih litvanskih investitora. Vlada je investirala 30 miliona u kapital banke, jer su, smatrali da će ta banka biti oslonac razvoja Srpske. Banka je završila u likvidaciji.

Izgubljena investicija je i Gerontološki centar „Slateks“ iz Slatine koji je u likvidaciji. Njega je Vlada RS osnovala 2009. godine, od IRB RS dobio dva kredita u ukupnom iznosu od 6,9 miliona KM.

Vlada Srpske je u posljednjih desetak godina kupila skoro dvadeset državnih firmi u stečaju, u koje je uložila desetine miliona budžetskih sredstava. Većina njih nikada nije počela sa radom. Tu je i propala Drvna industrija “Nova Borja”, koju je u stečajnom postupku Vlada RS 2009. godine kupila za 7,3 miliona maraka, pa ponovo prodala, nakon čega je “Nova Borja” samo gomilala gubitke. Isti slučaj je bio i sa “RAOP-om” iz Istočnog Sarajeva.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac smatra da najavljeni projekti mogu veoma dobro da izgledaju, ali je njihova realizacija, u ovako složenim uslovima, uvijek teška.

– Kada se ulazilo u te projekte, mnogi su i bili skeptični kako će se to završiti i pokazalo se da su bili u pravu. Očigledno smo pali na ispitu upravljanja tim projektima, u koje se polagalo mnogo nade, i u koje je uloženo mnogo novca. Inače, država je, generalno loš vlasnik – istakao je Grabovac. Dodaje i da je glavni problem nedostatak kvalitetnog menadžerskog kadra.

Reindustrijalizacija

Krajem 2013. godine najavljeno je da kreće proces reindustrijalizacije u Republici Srpskoj. Međutim, nijedan uništeni i zatvoreni pogon nije pokrenut. Govorilo se i o pokretanju Mesne industrije “Levita”, od čega još uvijek nema ništa.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *