Dodik: Inicijativa SDA za promjenu imena RS nije nova

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da inicijativa SDA kojom se tražim promjena imena Republike Srpske nije nova.

 

“Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije orginalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod uticajem stranaca. SDA želi da na taj način problematizuje RS”, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

 

On je rekao da ta inicijativa neće uskoro biti skinuta sa dnevnog reda.

 

“Ovo je inicijativa koja nije spojiva sa Ustavom BiH”, rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da se u članu 2 i 3. Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i da je RS ustavna činjenica.

 

“Mi nemamo provjerenja u Ustavni sud BiH. Hoću da kažem da je RS ustavna i međunarodno priznata i po mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine kad je rečeno da je ustavna kategorija. Tvorac Dejtona Ričard Holbruk bio je protiv toga da RS ostane, ali je Alija Izetbegovć pristao da RS ostane. U tom pogledu neprihvatljiva je takva ideja. To je neprovodiva inicijativa i o tome nema rasprave”, rekao je Dodik i dodao: “U Ustavu BiH rečeno je da se srpski član Predsjedništva bira u RS. To govori da je RS ustavna i da nema govora o promjeni imena.”

 

Dodik je rekao da je za sutra sazvao sve predsjednike političkih partija u RS i da će zatražiti zasjedanje Narodne Sakupštine RS.

 

“Ukoliko ta inicijativa dođe na Ustavni sud i reći ću, ukoliko to uradi Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, nemam namjeru da sarađujem sa takvim ljudima. Ukoliko ova inicijativa krene ona znači da je to inicijativa za razdruživanje. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikoga u BiH”, rekao je Dodik.

 

Rekao je da je to vidljivo i u majorizaciji Hrvata.

 

“Odbacivanja RS i dana RS i sada dovođenje u pitanje imena RS nama govori da mi nemamo sta da radimo u BiH. SNSD prekida razgovore sa SDA oko formiranja Savjeta ministara. Ovo je kap koja je prevršila mjeru. Mi dejtonsku BiH podržavamo, nismo protiv nje, vidi se ovdje ko je protiv. Upućivanje formalne inicijative je momenat sazivanja NS RS. To je momenat u kojem prestaju svi pregovori. Kad inicijativa uđe u Ustavni sud i RS će održati sjednicu NSRS i mi ćemo odlučiti. Džaba vam priča da RS ne može da se odvoji. Trenutak je takav da neće biti nikakvih kalkulacija. Ako ste htjeli da nas istjerate iz BiH ovo vam je pravi put. U neformalnim razgovorima jasno nam je da su im neki prijatelji SDA sugerisala da tako rade. Juče su razgovarali s nama danas ovo”, rekao je Dodik.

 

Pozvao je SDS da im se pridruži u inicijativu o osamostaljenju ukoliko inicijativa SDA ode u Ustavni sud BiH.

 

“Ovo dolazi samo pet dana nakon što je Redžep Erdogan, predsjednik Turske rekao da treba mijenjati Dejtonski spotazum. SDA mora jasno izaći i reći da odbacuje inicijativu tek onda ćemo razgovarati. Neću biti naivan da napustim Predsjedništvo BiH pa da dodje neko njima servilan”, zaključio je Dodik.

 

Istakao je da je ovo je tačka preko koje neće preći.

 

“Mi nemamo nikakav osjećaj dobroga u BiH. Nećemo čekati odluku Ustavnog suda, obavijestićemo i mi neke svoje prijatelje. Pozivam ih da sutra povuku ovo saopštenje. Ovo je rušenje ustavnog poretka, dejtonskog poretka”, rekao je Dodik.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *