BiH nije ni na sivoj ni na crnoj listi, ali bi mogla dospjeti tamo

Aktuelno

Bosna i Hercegovina, domaće kompanije, banke i građani se ne nalaze na sivoj niti crnoj listi, ali bi tamo mogli dospjeti ukoliko se do kraja ove godine ne ispune preporuke FATF-a i Moneyvala.

Poručili su ovo danas nakon sastanka ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i ministar pravde RS Anton Kasipović. Državni ministar je rekao da je do prije samo desetak dana bio pesimista da BiH može da ispuni zadate preporuke do kraja godine, ali je danas već optimista.

– Niti BiH niti njeni entiteti ili građani, nisu ni na kakvoj crnoj listi. Nedavno smo imali saopštenje banaka koje je moglo navesti na takav zaključak, a koje je izazvalo prilično uznemirenje javnosti. To jednostavno nije tačno, kazao je Kasipović.

On je istakao da je RS završila radnu verziju novog Krivičnog zakona RS i da će se taj taj tekst u narednih 15 dana usvojiti na sjednici Vlade RS.

Zakonska rješenja

– Radna verzija nudi zakonska rješenja u ovoj oblasti i uvjeren sam da će do polovine ovog mjeseca biti usvojeno na Vladi RS-a, istakao je entitetski ministar.

Ministar Mektić je podsjetio da je on na čelu radne grupe koja koordiniše aktivnosti oko ispunjavanja akcionog plana za koji se BiH obavezala da će ispuniti prema FATF-u.

– Blizu smo ispunjenja tih uslova i bilo bi šteta da u samom finišu to ne uradimo. Sve građane, institucije i kompanije doveli bismo u tešku i neprijatnu situaciju ukoliko ne bismo ispunili uslove iz FATF-a plana. Rok je kraj ove godine, poručio je Mektić.

Osim novog krivičnog zakonodavstva, druga preporuka FATF-a je uređenje registara NVO sektora u BiH.

Najbolje rješenje

– Na tragu smo najboljeg rješenja, a da se ne dira nadležnost entiteta i kantona, ali da ipak IT stručnjaci kreiraju web stranicu kao registar svih NVO organizacija u BiH. Posebno bi se vidio registar na državnom, entitetskom ili kantonalnim niovima, sa direktnim linkovima koji ukrštaju te baze. Time bismo spriječili višestruku registraciju tih organizacija na raznim nivoima, istakao je Mektić.

On je kazao i da treći uslov stoji pred FBiH, a to je donošenje Zakona o vrijednosnim papirima.

– Postoji neka vrsta krize u federalnom Parlamentu i taj Nacrt zakona je već duže vremena u proceduri, dodao je ministar sigurnosti BiH, te poručio da je dosadašnje prolongiranje rokova bilo stvar “domaće neodgovornosti”.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *