Registar zaposlenih u administraciji polazna osnova za reforme

Aktuelno

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je u toku izrada registra zaposlenih u administraciji koji će biti polazna osnova za kreiranje reformskih mjera s ciljem poboljšanja stanja u javnom sektoru – da bi bio efikasniji i manje glomazan.

 

Vidovićeva vjeruje da će registar biti ubrzo završen i navodi da će reforme biti sprovedene nakon što se dobije snimak stanja ukupnog broja zaposlenih na budžetu.

 

– Mislim da neće biti znatnog otpuštanja radnika jer imamo prirodan odliv, ali je potrebno što prije utvrditi koji je broj radnika neophodan da poslije prirodnog odliva ponovo ne primamo radnike i ne stvaramo višak – naglasila je Vidovićeva.

 

Ona navodi da postoje institucije u kojima gdje je malo radnika, a mnogo posla, kao i institucije gdje nema mnogo posla, ali ima viška zaposlenih.

 

– Vjerujem da ćemo prirodnim odlivom svesti na optimalan nivo i broj radnika i efikasnost – kaže Vidovićeva.

 

Ona je ocijenila da je od broja radnika problematičnija efikasnost.

 

– Ukupni troškovi kompletne administracije su 100 miliona KM i to nije velika suma. Plate u državnoj upravi su već duže na istom nivou i nije nam ambicija da ih povećavamo – kaže Vidovićeva.

Ona ističe da je opredjeljenje Vlade Srpske da nivo prosječne plate u Srpskoj bude 1.000 KM.

 

– Prošlogodišnje povećanje plata od 30 KM koštalo je budžet Srpske 46 miliona KM. Poslodavci bi trebalo da se potrude da i oni doprinesu povećanju plata jer to bar dijelom može zaustaviti odliv ljudi iz Srpske – napomenula je Vidovićeva.

 

Ona je rekla da su jedna kategorija javnih preduzeća ona koja zavise od sufinansiranja iz budžeta kao što su “Željeznice Republike Srpske”, u kojima je u toku restrukturisanje s ciljem poboljšanja poslovanja, a druga su lokalna javna preduzeća, poput vodovoda i komunalnih, koja su u lošem stanju i neophodno je raditi na njihovoj reorganizaciji.

 

– Imamo i strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da stvaraju profit i da cijela Srpska ima korist od njih, ali ne mogu reći da je to na zadovoljavajućem nivou. Moraju se praviti korjenite reforme – kaže Vidovićeva.

 

Ona je istakla da je najznačajnija “Elektroprivreda Republike Srpske” koja posluje pozitivno, ali može da bude mnogo uspješnija.

 

– Tamo su već počele strukturne reforme. `Elektroprivreda` je strateško opredjeljenje Srpske kada je riječ o investicijama. To su krupne investicije i od njih se očekuje najveći efekat. Mora se raditi i restrukturisanje `Šuma Republike Srpske` i mnogo toga poboljšati jer one mogu stvoriti mnogo veći profit – naglasila je Vidovićeva.

 

Vidovićeva je rekla da će i javnim preduzećima pomoći planirana reorganizacija Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske da dođu na viši nivo poslovanja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *