Panika u javnom sektoru: Vlada RS smanjuje cijenu rada sa 100 na 94 KM!?

Aktuelno

Radnici u javnom sektoru Republike Srpske strahuju da će im nakon umanjenja minulog rada biti smanjena cijena rada.

„EuroBlic“ saznaje iz izvora bliskih ministarstvima finasija i prosvjete da će do kraja godine Vlada RS donijeti odluku po kojoj će cijena rada budžetskim korisnicima sa 100 KM biti smanjena na 94 KM.

Kako se plata zaposlenih u javnom sektoru računa po formuli cijena rada puta koeficijent, osnovna plata će automatski biti manja. Podsjećamo da je najniža cijena rada 2014. godine smanjena sa 106 na 100 KM.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata prosvjete i kulture RS kaže da se i među radnicima šuška da će cijena rada biti manja.

– Rekli su da nema smanjenja plata, a zakinuće nas za minuli rad pa će krajnja plata biti od 30 do 60 KM manja. Ne bi nas iznenadilo da se sad ide na smanjenje cijene rada, a prema nezvaničnim informacijama cijena rada bi trebalo da se smanji na 96 ili 94 KM – navodi Gnjatić.

Radnici na budžetu, su dodaje on, već zakinuti za naknade za prevoz.

U Sindikatu uprave RS kažu da nisu čuli za smanjenje cijene rada i ističu da ne pristaju ni na smanjenje minulog rada.

Tomislav Vrhovac, predsjednik ovog sindikata kaže da će ukoliko minuli rad smanji sa 0,5 sa 0,3 odsto, plate biti manje od 0,2 odsto do osam odsto zavisno od staža.

– Imamo brojne argumente protiv smanjenja. Na primer najniža cijena toplog obroka za zaposlene iznosi šest KM što je 137 KM mesečno, međutim zaposleni u javnom sektoru nemaju topli obrok, a regres im je uračunat u platu. Tako da zaposleni u upravi, policiji, pravosuđu sa najnižom platom imaju i sad manju platu od zagarantovane, a smanjem naknada na staž dodatno će im biti umanjena plata što je nedopustivo – kaže Vrhovac.

On navodi da pet miliona KM koje Vlada RS planira da uštedi na ličnim primanjima ne može da se odnosi na minuli rad jer, prema proračunima sindikata, smanjenjem minulog rada bi se napravila ušteda od 28 miliona KM u budžetu.

Milenko Savanović ministar rada i boračko invalidske zaštite RS tvrdi da Vlada nije razmatrala smanjenje cijene rada.

– Što se tiče minulog rada to je najbezbolniji način da smanjimo dio potrošnje jer to traži Međunarodni monetarni fond. Osim toga moramo da uskladimo minuli rad sa privredom jer moramo da razvijamo realni sektor – kaže Savanović.

Plate u skladu sa standardima

Ministar finansija Zoran Tegeltija kaže da RS nema prevelik javni sektor i da najviše viška radnika ima u pojedinim agencijama i javnim perduzećima.

– Javnu potrošnju za lična primanja moramo da dovedemo u skladu sa standardima, a to možemo postići zaustavljanjem rasta plata i kontrolisanjem zapošljavanja u javnom sektoru – rekao je Tegeltija.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *