Predsjednik EU parlamenta Tajani naljutio Hrvate i Slovence: Živjela italijanska Istra i Dalmacija!

Aktuelno

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naljutio je Hrvate i Slovence jer je tokom ceremonije obilježavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

 

Tajani je svoj govor završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli protjerani i živjele vrijednosti naše domovine!”

 

Tajani je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili “oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu” i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na “tragediju vezanu za Trst”.

 

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

 

 

– Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu, rekao je Tajani.

 

Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je jedna od temeljnih ideja talijanskog fašizma. U Italiji i danas postoje snažne revizionističke struje, ali ovo je prvi put da je jedan visoko pozicionirani funkcioner EU javno progovorio o tome.

 

Premijer Slovenije Marin Šarec prvi je reagovao na izjavu Tajanija.

– U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije, komentarisao je Šarec na Twitteru.

 

Slovenačka poslanica u EP Tanja fajon uputila je pismo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsjednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Index.

 

– Nedopustivo je da predsjednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu ‘Predsjednik svih državljana EU’, dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsjednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsjetim na Izvještaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine, napisala je Fajon.

 

Iako je HDZ zajedno sa strankom Forza Italia, čiji je član Antonio Tajani, dio Evropske narodne partije (EPP) , Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a još se nije oglasio.

 

Tajanijev govor komentarisao je SDP-ov poslannik u EU parlamentu Tonino Picula.

– Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ, neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti, rekao je Picula.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *