Budžet RS za 2017. godinu: Za plate 717 miliona, a za dugove 742 miliona KM

Aktuelno

Od ukupno planiranog budžeta od 3,2 milijarde KM za Republiku Srpsku, sljedeće godine na otplatu dugova otići će 742,2 miliona KM.

U Prednacrtu budžeta RS, koji je objavljen na sajtu Vlade RS, vidljivo je da vlast u narednoj godini planira više sredstava od direktnih i indirektnih poreza, te po osnovu doprinosa za socijalno osiguranje.

Ipak, i pored većih prihoda i sljedeće godine uzeće oko 608 miliona KM novih kredita, a kada su u pitanju plate zaposlenih u javnom sektoru, one će biti smanjene za 4.958.800 KM i to sa 722,6 miliona KM, koliko se izdvaja ove godine, na 717,7 miliona KM, koliko će biti potrebno u narednoj, 2017.

Prednacrtom budžeta planirano je da se za korišćenje roba i usluga potroši oko četiri miliona KM više, tačnije 97,01 milion KM, dok će javni mediji dobiti dva miliona KM više nego što su ove godine i to s ovogodišnjih 1,7 miliona KM subvencije po osnovu tih namjena biće 3,7 miliona KM.

Za stručne informaciono-tehničke usluge Vlada RS u idućoj godini potrošiće 700.000 KM, dok za te namjene u ovoj godini nije isplaćena nijedna marka. Javna preduzeća u RS, posebno ona koja se oslanjaju i funkcionišu isključivo zahvaljujući budžetu RS, ne treba da strahuju jer je ovim prednacrtom Vlada RS predvidjela da JP “Željeznice RS” dobiju 25 miliona KM, a “Aerodromi RS” 1,9 miliona KM.

Na ime socijalne zaštite, koju isplaćuju institucije obaveznog socijalnog osiguranja, Vlada RS planira izdvajanje milijardu i 15 miliona KM, što je za oko 11 miliona KM više nego u ovoj godini, a najveći dio ovog novca biće utrošen za isplatu penzija.

Što se tiče prihoda, Vlada RS po osnovu poreza na dohodak i dobit planira prikupiti 346.924.000 KM ili 18,9 miliona KM više nego što je ove godine, a slično je i s indirektnim porezima jer umjesto ovogodišnjih milijardu i 141 milion KM, sljedeće godine plan je da se po ovom osnovu naplati milijardu i 197 miliona KM.

Sudeći prema pojedinim budžetskim korisnicima, budžet će biti najviše smanjen Ministarstvu unutrašnjih poslova i to za četiri miliona KM, te Ministarstvu finansija za oko četiri i po miliona KM. Za funkcionisanje MUP-a sljedeće godine biće potrošeno 161,8 miliona KM, s tim da će na plate otići 4,2 miliona KM. Ministarstvo finansija u idućoj godini na raspolaganju će imati 7,5 miliona KM.

Takođe, i budžet Ministarstva pravde smanjen je sa 4,1 na 2,6 miliona KM, s tim da u sljedećoj godini, za razliku od ove, neće biti potrebna inicijalna sredstva za početak osnivanja nekoliko osnovnih i okružnih sudova.

Za oko dva miliona KM manji će biti budžet Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, koje će u narednoj godini potrošiti 8,7 miliona KM. Samo na doznakama po osnovu finansiranja povratka u RS biće ušteđeno milion KM s obzirom na to da su u ovoj godini na ime toga planirana 3,2 miliona KM, a u narednoj to će biti 2,2 miliona KM.

Pojedini budžetski korisnici na raspolaganju će imati i više novca nego što je bilo ove godine, pa će tako, recimo, Kabinet predsjednika RS umjesto ovogodišnjih 9,7 miliona KM sljedeće godine potrošiti 10,2 miliona KM.

Za razliku od prošle godine, u budžetu Kabineta predsjednika RS za sljedeću godinu planirano je 500.000 KM za obilježavanje proslave Dana Republike.

Razloga za zadovoljstvo imaju u Helikopterskom servisu RS, gdje je planirana nabavka robe vrijedna oko 9,4 miliona KM, a zanimljivo je da je za nabavku robe u Republičkoj upravi Civilne zaštite predviđeno svega 50.000 KM.

Kao i ove godine, poljoprivrednici će sljedeće takođe na raspolaganju imati 60 miliona KM, a značajno su povećane subvencije za zapošljavanje i podsticaje privredi koje će u 2017. biti oko 44 miliona KM. Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS, rekao je da su 3,2 milijarde KM predviđene Prednacrtom budžeta dovoljne za servisiranje svih potreba u RS, te da se radi o štedljivom, racionalnom i odgovornom dokumentu.

Već ove sedmice počeće razgovori sa socijalnim partnerima, a kako je rekao Kasipović konačan tekst budžeta biće usvojen u zakonom predviđenom roku. On je rekao da je potrebno učiniti značajne napore na povećanju prihoda u budžetu koji su projektovani na 2,6 milijardi KM, prije svega na rast prihoda od poreza i doprinosa.

Takođe, podsjetio je na planirane ciljeve rasta BDP-a za tri odsto, izvoza za 5,9 odsto, neto plata za 0,8 odsto i zaposlenosti za 1,4 odsto. Govoreći o preko 700 miliona KM za isplatu plata, Kasipović je rekao da je važno da budu ograničena davanja po ovom osnovu, da nema potrebe za novim zapošljavanjem i da je neophodno podići produktivnost.

Što se tiče podsticaja zapošljavanju, Vlada RS predvidjela je oko 44 miliona KM za podsticaje, što je, kako kaže Kasipović, značajan iznos koji pokazuje odnos Vlade prema važnom pitanju.

Reforme u fokusu

Osnovne reformske oblasti za 2017. sadržane u Prednacrtu programa ekonomskih reformi za period 2017-2019. godina jesu upravljanje javnim finansijama, tržišta energije, transporta i telekomunikacija, sektorski razvoj, poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje i inovacije, spoljna trgovina i olakšavanje investicija, zatim obrazovanje, zapošljavanje i smanjenje siromaštva.

Sudeći prema ovom dokumentu, ključne reforme u narednoj godini biće unapređenje poslovnog okruženja, efikasnost tržišta rada, reforme u oblasti javnih finansija te reforma zdravstvenog sektora.

Implementacija Zakona o fiskalnoj odgovornosti, registar zaposlenih u javnoj upravi, reforma u sistemu lokalne samouprave te povećanje efikasnosti javnih investicija dio su onoga što nas čeka u narednoj godini, a što će, prema mišljenju Vlade RS, dovesti do rasta BDP-a od tri odsto i povećanja zaposlenosti za 1,4 odsto.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *