Hoće li Radojičić nastaviti ono što su njegovi prethodnici započeli u Toplani?

Aktuelno

Po svemu sudeći, nova gradska vlast se sprema da nastavi utabanim stazama svojih prethodnika, a to znači da će Toplana i dalje biti gradsko preduzeće za eksperimente, kriminal i stvaranje dugova, ali i finansiranje izborne kampanje, na šta upućuje ostanak Miće Milovanovića u direktorskoj fotelji.

Jedan od prvih problema sa kojima se Igor Radojičić susreo i prije nego što je zvanično zasjeo u fotelju gradonačelnika Banjaluke, bila je gradska Toplana i hronični nedostatak novca i mazuta. A sezona grijanja uveliko počela!

Osim što je urgentno, uz pomoć Vlade RS, morao da obezbijedi sredstva za nabavku mazuta, Radojičića su dočekali i ogromni dugovi Toplane, koje mu je u naslijeđe ostavio njegov prethodnik i partijski kolega Slobodan Gavranović.

Naime, tokom protekle četiri godine, Gavranović je zadužio Toplanu, odnosno Grad koji je njen većinski vlasnik, za oko 53 miliona maraka. Najveći dio novca iz kredita potrošen je na izgradnju rejonskih kotlovnica, dio na otplatu starih dugova, a dio za nabavku mazuta.

I pored toga, toplana duguje za do sada preuzeti mazut iz Rafinerije Brod oko 30 miliona maraka, zbog čega je rafinerija obustavila isporuku mazuta bez plaćanja dijela starog duga i plaćanja mazuta unaprijed.

Tokom 2015. Toplana je mazut nabavljala od „Ideal kompani“ i to po osnovu ugovora o zajmu, što je potpuno nezakonito i u suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama. Naime, mazut je „pozajmljivan“, a u stvari je plaćan i to u vrlo kratkom roku i po cijenama daleko višim od tadašnjih cijena mazuta na berzi.

Tako je Toplana mazut koji je tobože pozajmljivala, plaćala „Ideal kompani“ u roku manjem od sedam dana, po cijeni od 458,972 KM bez PDV.

Pri tom, nabavljan je i spaljivan otpadni mazut, što predstavlja dodatno kršenje zakona, jer je Toplana obavezna da kao gorivo koristi niskosumporni mazut.

Indikativno je da se na početku svake sezone grijanja stvara vještačka kriza nestašice mazuta. Tada se pokreće mehanizam hitnih nabavki i bukvalnog kamčenja novca od Grada i Vlade RS.

Iako Toplana od potrošača godišnje ubere više od 20 miliona KM, zbog nedomaćinskog odnosa u prethodnom periodu, oko 15 miliona maraka godišnje je odlazilo na otplatu starih dugova, tako da novca za nabavku mazuta nema.

Zanimljivo je da uprava Toplane trenutno traži novog dobavljača, od kojeg bi mazut nabavljala po sličnom modelu kao u slučaju „Ideal kompani“.

Radojičić je odmah nakon izbora intervenisao kod Gavranovića da zaustavi imenovanje Miće Milovanovića za direktora Toplane u još jednom mandatu, po konkursu koji je proveden ranije. Međutim, iako je bilo najavljeno da će Milovanović, kojem je mandat istekao 23. oktobra, ostati vršilac dužnosti direktora dok se ne formira nova gradska vlast, od toga je prošlo više od mjesec dana.

Postavlja se pitanje, zašto je Milovanović nesmjenjiv?

U potrazi za novim rješenjima

Skupština grada Banjaluka usvojila je krajem jula ove godine informaciju o mogućnosti finansiranja projekta daljinskog grijanja Banjaluke uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 15 miliona evra.

Taj kredit bi trebalo da bude iskorišćen za integralno restrukturisanje “Toplane”. Projektom je predviđeno da tranša do 10 miliona evra bude namenjena za prioritetni plan investicija, uključujući kupovinu novih kotlova na bio-masu i pripadajuća obrtna sredstva, dok će tranša do pet miliona evra biti namijenjena za “refinansiranje kupovine i instalisanja postojećih kotlova na bio-masu”.

Predstavnici EBRD-a već su u više navrata dolazili u Banjaluku, ali konkretnih dogovora još nema.

U međuvremenu, gradonačelnik Igor Radojičić sa saradnicima odlazi u Gradišku, gdje je prije nekoliko dana obišao postrojenje Nove toplane.

Projekat privatno-javnog partnerstva sa Opštinom Gradiška, koji je pokrenula i koordinisala kompanija IEE Banjaluka, a Elnos BL bio glavni izvođač radova, trebalo je da u potpunosti riješi problem grijanja u Gradišci, ali nije.

Iako je SNSD tokom protekle dvije izborne kampanje oštro kritikovao ideju bivšeg načelnika Gradiške Zorana Latinovića (SDS), Radojičiću to nije smetalo, pa je odlučio da sa SDS-ovim  biznismenima pokuša da napravi sličnu priču i u Banjaluci.

U delegaciji, uz gradonačelnika Igora Radojičića, bili su njegov zamjenik Srđan Amidžić i Amidžićev kolega sa Ekonomskog fakulteta Siniša Kurteš.

Inače, Kurteš je poznat po tome što je kao mladi kadar SNSD, svojevremeno bio u čak četiri nadzorna odbora – Novinske agencije SRNA (predsjednik), i član NO APIF-a, Garantnog fonda RS i Čajaveca mehanički proizvodi. Upućeni tvrde da je njegove kvalitete „prepoznao“ Nikola Špirić, kojem je bio asistent na fakultetu.

Očito je da se nova gradska vlast sprema da nastavi utabanim stazama svojih prethodnika,a to znači da će gradska Toplana i dalje biti gradsko preduzeće za eksperimente, kriminal i stvaranje dugova, ali i finansiranje izborne kampanje, na šta upućuje ostanak Miće Milovanovića u direktorskoj fotelji.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *