Transparency international BiH tužio MUP RS

Aktuelno

Organizacija Transparency international BiH (TI BiH) podnijela je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u kojoj optužuju MUP za skrivanje informacija o upotrebi sile.

 

TI BiH tuži MUP zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile u događajima s kraja prošle godine kada su se građani u Banjaluci okupljali sa ciljem izražavanja podrške porodici Davida Dragičevića, mladog Banjalučanina čija smrt još uvijek nije razjašnjena.

 

“Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristupa informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primjenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji”, navode u TI BiH.

 

TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da, kako kažu, “u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS” u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

 

U TI BiH ističu da je u tužbi posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila, te da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

 

“Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora”, saopšteno je iz pomenute organizacije.

 

TI BiH je 28. decembra prošle godine podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog, kako su saopštili, prekomjerne upotrebe sile tokom događaja na Trgu Krajine od 25. decembra.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *