Ministar Đokić se okitio diplomom “Megatrenda” i to lažnom!

Aktuelno Društvo

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske, nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, već je diplomu stekao na “Megatrend International Expert Consortium Limited” u Londonu, potvrđeno je “Direktu” u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

 

“Ministar energetike i rudarstva je 19. septembra 1991. godine diplomirao na Megatrend International Expert Consortium Limited, London. Radilo se po programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete. Diploma je izdata pod rednim brojem 100128991. Tako je stečeno zvanje diplomirani ekonomista u oblasti menadžmenta. Ista diploma je nostrifikovana na Univerzitetu Megatrend iz Beograda, rješenjem broj 299/99 od 22.11.1999. godine”, navodi se u odgovoru Ministarstva na naš upit o Đokićevoj diplomi.

 

Kako su ustvrdili u Ministarstvu, Đokić je, na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka, završio studije na smjeru izvršno upravljanje i stekao zvanje diplomirani ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja (VII stepen stručnosti).

 

“Diploma izdata pod brojem 000035999 od 15. juna 2005. godine. U toku ove sedmice možete izvršiti uvid u diplome u prostorijama Ministarstva energetike i rudarstva kod Zorane Kisić, VIII sprat, kancelarija br 26. Takođe, sve informacije možete provjeriti i na Megatrend Univerzitetu, Beograd”, naveli su u Ministarstvu.

 

Ovim je zvanično potvrđeno da ministar Đokić nije naveo istinite podatke u svojoj zvaničnoj biografiji koja, između ostalog, stoji i na sajtu Vlade RS, a u kojoj je tvrdio da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

 

 

U cijeloj priči nije sporno samo to, već i sam “Megatrend International Expert Consortium Limited” u Londonu na kojem je Đokić, navodno, diplomirao.

 

Naime, kako je prije nekoliko godina pisao Dojče vele, u biografiji rektora beogradskog “Megatrenda” Miće Jovanovića, objavljenoj 13.10.2013. na portalu beogradskog „Press-online“ spominjalo se da je on već tokom prve godine boravka u Londonu, u avgustu 1980, osnovao konsultantsku kuću „Megatrend International Expert Consortium Limited“.

 

“Kompanija pod tim imenom zaista postoji u britanskom registru privatnih preduzeća, ali tek od 1990. Devetnaest godina kasnije, 2009, registrovana je kompanija West London Business School Limited. Pored vremena osnivanja, u registrima je moguće videti i to da je kapital svake od tih kompanija iznosio sto funti, zaključno sa 19.9.2013. U arhivi se navodi i da je jedan od direktora kompanije West London Business School Limited Mića Jovanović. Na istoj adresi registrovano je preko 140 kompanija, što može da ukazuje i na to da se ne radi o univerzitetskim kampusima, već o tzv. Letter-Box Companies. Takve firme uobičajene su u Velikoj Britaniji, ali i u drugim državama sa niskim poreskim stopama i jednostavnom procedurom za osnivanje privatnih preduzeća. Izvori DW u Londonu potvrdili su da se na adresama tih kompanija u Londonu ne nalaze ni Megatrend univerzitet London ni Poslovna škola Zapadni London“, objavio je DW.

 

Takođe, iz Ministarstva su naveli da je Đokić 15. juna 2005. godine stekao i diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri “Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka”, koji je akreditaciju i dozvolu za rad od srbijanskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dobio tek krajem 2016. godine.

 

Da li će Višković sankcionisati Đokića?

 

“Okićen” lažnom diplomom u svojoj biografiji, Petar Đokić prvo je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, a zatim ministar energetike i rudarstva u tri mandata (treći mandat je u toku).

 

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković nedavno je u Trebinju priznao da nije provjerio diplomu ministra Đokića, te pozvao novinare da oni to učine umjesto njega. Na pitanje novinarke „Direkta“ da li će sankcionisati ministra Đokića ukoliko se ispostavi da je lagao u svojoj zvaničnoj biografiji, Višković je tada odgovorio: „Ako bude lažna diploma, biće sankcionisan“.

 

Viškoviću smo uputili pitanja kada će i na koji način Đokić biti sakncionisan, a odgovor očekujemo u narednim danima.

 

direkt-portal.com

 

Tagged

1 thought on “Ministar Đokić se okitio diplomom “Megatrenda” i to lažnom!

  1. To je kupljena diploma.
    On je tada kopao i rukama i nogama po RS , plus privatni život i tada sigurno nije učio, niti polagao ispite.
    Utvrđeno je da ni Mićo vlasnik Megatrenda nema validan doktorat. To je je išlo preko socijalista iz Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *