Beograd: Tokom protesta “Jedan od pet miliona” blokiran RTS (VIDEO)

Aktuelno Region

Građanski protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu završen je večeras ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS).

 

Protest je počeo okupljanjem u Vasinoj ulici, a zatim nastavljen sa zastajanjem na Terazijama, kako bi se podsetili demonstracija 9.marta 1991. godine.

 

Građanima se na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta obratio publicista Vladimir Dimitrijević koji je rekao da građanski protesti moraju da budu odbrana pravne države koju je Vučićev režim ukinuo.

 

„U zemlju u kojoj je sve postalo golo nasilje od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima ne smemo zaboraviti jedini lek je pravna država“, istako je Dimitrijević.

 

 

On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991,. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija. On je kazao da je od 9. marta pa nadalje učestvovao na svim protestima i da više niko nema pravo na greške.

 

„Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom bez smisla za humor“, rekao je Dimitrijević.

 

On je rekao da od onih koji su ponudili Sporazum sa narodom „tražimo ozbiljnost i odgovornost“.

 

Lečić: Nema te slobode bez nas

 

Okupljeni su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju Uzun Mirkovom, Kolarčevom do Terazija gde se građanima obratio glumac Branislav Lečić koji je pozvao sve ljude u Srbiji da krenu u protestne šetnje masovno i solidarno.

 

 

Lečić je govorio kod Terazijske česme, na istom mestu gde i na demonstracijama pre 28 godina.

 

„Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas“, poručio je Lečić.

 

 

Lečić je istakao da su građani Srbije moć i da država i sve njene institucije postoje zbog njih.

 

„Nije ona nikakav okupator, a ovi se ponašaju tako. Optužujem ih da dele narod, da seju strah. Kada se probudi građanska svest, nikakvo jače oružje vam ne treba“, rekao je Lečić.

 

On je naveo da su i 1991. godine tražili da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji „pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vođe“.

 

„Sada imamo situaciju da se bastilja razmnožila. Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama“, kazao je Lečić.

 

On je naveo da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament i da svaka institucija mora da obrati pažnju na svoj narod koji nije zalud izašao na ulice.

 

„Imamo pravo da kažemo svoje mišljenje i svaki nacionalni medij mora to da prenese, da se čuje zašto narod izlazi na ulicu i šta se ovde govori“, kazao je Lečić.

 

On se potom osvrnuo na delo Kovačevića „Generalna proba samoubistva“ i naveo da vuk ne pase travu zato što ima ovce koje to čine za njega.

 

Gepostet von Danas am Samstag, 9. März 2019

 

„E pa mi smo te ovce koje su celog života pasle travu za vukove, krvoločne zveri koje su nam popile dušu i mozak, kosti, krv, ceo život, ej pa to je 28 godina“, rekao je Lečić.

 

On je kazao da zbog građana postoji vlast i sve institucije, da je vlast servis naroda a ne nikakav okupator.

 

„A ovi se ponašaju baš tako. Optužujem ih da dele narod, da projektuju strah, da hoće da ga ponižavaju, da ga obezvrede, da hoće da ga tretiraju isključivo kao ovce za šišanje i klanje po potrebi, a to neće moći. Kada se probudi narodna svest nikakvo jače oružje vam ne treba, ne postoji veći i jači zavet od ovoga da se ide u šetnju masovno, solidarno“, kazao je on.

 

Blokada RTS-a

 

Građani su blokirali RTS ulaz iz Takovske, a organizatori su pozvali građane da blokiraju i Abadarevu. Sa razglasa se pušta muzika Beogradskog sindikata, Đorđa Balaševića, a čuju se i povici „Izlazite napolje“, „Kukavice“.

 

 

Učesnici protesta okružili su zgradu RTS-a u znak „upozorenja“ i pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

 

U toku je emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u kome su okupljeni obavešteni da se prostestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom.

 

Na vrata RTS u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše „Ja sam za blokadu RTS-a“, „Lažov“, „Počelo je“ i plakata sa siluetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i plakat na kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin na kom je predstavljen kao junak iz akcionog filma „Rambo“.

 

Tokom „Dnevnika slobodne Srbije“ ispred zgrade RTS-a okupljenima se obratila Vesna Lakćević zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.

 

Ona je navela da je došla na protest u Beograd da kaže da se ne boji lošijih od nje i kazala da više nisu u pitanju radna mesta već „naši životi“.

 

 

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajuci se sa kamiona, da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost.

 

„Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom, a da je mesto lopovima u zatvoru, a ne u foteljama“, rekao je Mijailović.

 

On je kazao da su policiji ruke vezane da im je zabranjeno da hapse kriminalce.

 

Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali „nemaju kome jer institucije više ne postoje“.

 

 

Tokom „Dnevnika Slobodne Srbije“ emitovane su vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahetvu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin jeličić Jutka još nije podneo ostavku.

 

Velik broj okupljenih stoji na ulazu vrata RTS u Takovskoj a deo njih je na ulazu u Abardarevoj ulici.

 

„Neka nas vide koliko nas ima“, poručili su organizatori.

 

Protesti se večeras održavaju u Kragujevcu, Novom Pazaru, Brusu, Smedervskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Batočini…, a sinoć su kolone građana šetale u više od 25 gradova.

 

Danas.rs

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *