STIDIŠ LI SE DRŽAVO: U Banjaluci počela ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića

Aktuelno BIH

Na banjalučkom Gradskom groblju na Pobrđu počele su pripreme za ekshumaciju posmrtnih ostataka ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića, na zahtjev njegovih roditelja Suzane Radanović i Davora Dragičevića.

 

Ekshumaciji prisustvuje Davidova majka Suzana Radanović, kao i članovi grupe “Pravda za Davida”, koji nose transparente “Stidiš li se državo?”, “Ovdje ni mrtvi nemaju mira”, “Iz geta odlazi, u srcu ostaje”.

 

Davidov otac Davor Dragičević, koji je napustio BiH nakon protesta 30. decembra prošle godine, ranije je isticao da neće dopustiti da tijelo njegovog ubijenog sina ostane u, kako je rekao, zločinačkoj državi.

 

 

U petak, 15. marta, u 12.30 časova, David će biti sahranjen po drugi put na groblju “Friedhof der Stadt”, u gradiću Wiener Neustadt, u neposrednoj blizini Beča, gdje živi Davidova majka Suzana Radanović.

 

– Danas se najtužniji dan od kada traje naša borba. Ovaj dan šalje poruku da ni mrtvi nemaju mira. David je blaćen poslije smrti kao i njegovi roditelji i svi koji su stali uz njih, rekao je Ozren Perduv iz “Pravde za Davida”.

 

 

Roditelji su se odlučili na ovaj težak korak nakon što istraga o ubistvu njihovog sina, koja traje skoro godinu dana, nije dala nikakve rezultate. Oni su 13. februara Gradskoj upravi Banjaluka podnijeli zahtjev za ekshumaciju.

 

Davor i Suzana teško optužuju rukovodstvo MUP-a i vrh Republike Srpske za umiješanost u ubistvo njihovog sina, kao i za opstrukciju istrage.

 

 

– Kome da ga ostavim, ja više nemam ovdje kome da ga ostavim. Oca su mu protjerali, brat i sestra i ja ne živimo ovdje. Da ga ostavim ubicama da slave na njegovom grobu?! – rekla je Suzana Radanović.

 

 

David Dragičević nestao 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o Davidovom ubistvu, koja i dalje tapka u mjestu.

 

Roditelji tvrde da je Davidovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen u naselju Lauš, kako bi ubijenog mladića javnosti predstavili kao kriminalca.

 

Istinito

 

Tagged