Vlada RS pokušava da odgodi proteste novom ponudom

Aktuelno

Nova ponuda za budžetske korisnike stiže iz Vlade RS. Minuli rad za budžetske korisnike sa stažom do 25 godina iznosiće 0,3 odsto na platu za svaku godinu staža, dok za budžetske korisnike koji rade preko 25 godina minuli rad ostaje 0,5 odsto za svaku narednu godinu staža.

Vlada RS utvrdila je danas po hitnom postupku predloge zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, javnim službama, kao i set zakona koji se odnose na plate zaposlenih u prosveti, pravosuđu, zdravstvu i policiji kojima je predviđeno navedeno obračunavanje minulog rada. Sindikalcima ni najnovija ponuda nije prihvatljiva pa od protesta ne odustaju. Radnici u pravosuđu za sutra su najavili jednočasovni štrajk upozorenja.

– Ne možemo dopustiti diskriminaciju radnika po osnovu staža i zato ćemo i sutra sa ostalim kolegama izaći i na javne proteste – rekao je Siniša Petrović, predsednik Sindikata pravosuđa.

Vlada RS je prvo najavila da će minuli rad budžetskih korisnika smanjiti na 0,3 odsto za svaku godinu staža, u skladu sa Zakonom o radu RS i kako bi na taj način uštedela na izdvajanjima za plate iz budžeta.

Nakon negodovanja sindikata Vlada je ponudila 0,3 odsto za minuli rad do 25 godina staža, a 0,4 odsto za zaposlene sa preko 25 godina staža što sindikati nisu prihvatili.

Na kraju je Vlada odlučila da budžetskim korisnicima koji imaju preko 25 godina staža ne umanjuje minuli rad, ali ni to nije dovoljno da odgodi proteste. S druge strane minuli rad zaposlenim u privatnom sektoru je po novom Zakonu o radu umanjen na 0,3 odsto.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *