Mato Đaković: Avdo je izvođač radova, Mektić “ono”, a Osmica režiser (VIDEO)

Aktuelno BIH

– Dogovorio sam susrete Bakira, Milorada i Zlatka. Gordana Tadić mi je sestra. Ovo je igra protiv nje. BMW sam platio 25. 000 KM. Zbog ministra sigurnosti sam nesiguran…

 

Novinar Mato Đaković je ovih dana u žiži javnosti zbog afere oko kupovine vozila Ivana Bandića sa diplomatskim tablicama, povezali su ga sa Obavještajnom službom Hrvatske i selefijama. Tokom gostovanja u Centralnom dnevniku TV Face otkrio je sinoć nekoliko stvari koje do sada nikada nije iznosio.

 

– Ja sam to vozilo vozio od septembra, oktobra sa diplomatskim tablicama i nisam mogao staviti druge tablice, jer je to vozilo i dalje bilo tuđe.

 

Kaže da je ovo napisan scenario i da se sve planira u sarajevskom kafiću.

 

– Ne postoji novinar u BiH koji može da ima ove informacije, a da ih neko nije izdiktirao.

 

Đaković negira da je trebao u vozilu sa diplomatskim tablicama odvući oružje selefijama.

 

– Kažu da sam trebao neko oružje iz MUP RS prevući u Kalesiju ili Zenicu, a u Zenici nisam bio 15 godina. Mi znamo jako dobro da je ovo igra protiv glavne tužiteljice. Sa njom sam za tri godine bio na tri sahrane, a sad ću se svaku noć družiti sa njom.

 

 

Đaković je izjavio da smatra da Mektiću (Draganu) smeta te da ga prati već dvije godine.

 

– Dragan Mektić mi je napravio pakao od života. ONO me je danas nazvalo imenom onog monstruma sa Novog Zelanda! I po čijem nalogu dvije godine Mektić radi na ovom slučaju? Znate li da OSA svoje naloge šalje Zvizdiću, Bevandi i Šaroviću? Odakle onda Mektić ovo sve zna, a Mijo Kršić ne zna? I Avdu Avdića i Dragana Mektića ću da tužim do Haga. Ovo je grupna optužba. Ja zbog ministra sigurnosti ne živim sigurno. Ovo samo bolestan um moze izmisliti.

 

Na pitanje zašto nije želio da bude zajedno u sinoćnjem Face to Face-u sa Avdom Avdićem, Đaković odgovara:

 

– Ja ne želim sa tim čovjekom u istom gradu biti, a ne u istoj emisiji. Oni znaju, a i ja znam da je ovo što ja pričam istina. I vrijeme je ili da Gordana Tadić ode ili da Dragan Mektić ode.

 

Šta je rekao Milorad Dodik na sve to?

 

– Pokušao je da me smiri i rekao mi je da se smirim, jer kaže vidiš u kakvoj državi živimo? Ja se sa Dodikovom politikom ne slažem, ali je on meni prijatelj. A sad ekskluzivno da otkrijem u tvojoj emisiji: ja sam uradio sastanak Dodika i Izetbegovića u kafani ”Barka”. Po molbi i želji Izetbegovića. Ja sam zakazao sastanak Lagumdžije i Dodika u Laktašima! I zvao sam Izetbegovića da uradimo intervju. Nije mi se javio. Pretpostavljam da je znao za ovu aferu, jer mi je samo odgovorio da je zauzet i da ne može.

 

 

Đaković je, na kraju, naglasio da od tužbe neće odustati.

 

– Moj grijeh prema Srbima je što sam oženio Srpkinju. Imam kćerku Bošnjakinju, a ja sam Hrvat. Pa gdje sam ja prispio onda? Ali… Jedan Dragan Mektić me neće otjerati odavde. Ja od tužbe neću odustati.

 

Za kraj je Mato pokušao da se našali:

 

– Postao sam popularniji od Jelene Karleuše, još samo da me Vrašnješ nazove.

 

Mato Đaković, novinar RTRS-a, jedan je od aktera špijunske afere koju je otkrio portal Žurnal, a koja potresa Hrvatsku i BiH. Prema tim saznanjima, koje je potvrdio i ministar bezbjednosti Dragam Mektić, hrvatski obavještajci, u saradnji s hrvatskim diplomatama u BiH i pojedinim novinarima, vrbovali su pripadnike selefijskog pokreta u BiH te od njih tražili da oružje dostavljaju u bh. mesdžide kako bi se potvrdile tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina leglo terorista.

Face tv/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *