PROTEST “1 OD 5 MILIONA”: Blokiran ulaz u RTS, na platou “Dnevnik slobodne Srbije”(FOTO/VIDEO)

Aktuelno

Okupljanje građana na 15. protestu “1 od 5 miliona” počelo je, kao i svake subote, na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Odatle je krenula protestna šetnja, čiji je krajnji cilj zgrada RTS.

 

Pre šetnje okupljenima se obratila Jelena Anasonović.

 

– Uspeli smo zajedno nešto da promenimo, počeli smo da oslobađamo pedalj po pedalj, čoveka po čoveka i dok ne oslobodimo sve, nećemo stati. Svi mi koji smo izašli na ulice, obećavamo vam da ćemo vas braniti i da ćemo se braniti – poručila je ona, a potom se direktno obratila Goranu Vesiću, rekavši da će, ukoliko do utorka u 18 sati ne skloni sve ograde na Kalemegdanu, to učiniti građani.

 

 

Građani na protestu #1od5miliona upali u zgradu RTS-a

Gepostet von Danas am Samstag, 16. März 2019

 

Nakon nje, reč je uzeo dramaturg Siniša Kovačević.

 

– Došao sam ovde da vas pozovem ne u šetnju nego u marš do slobode. Pozdravljam sve one koji su došli sa strane u Beograd. Dobrodošli Novosađani, Nišlije i ostali, dobrodošli u grad gde vlada kolektivno ludilo. Hoćemo li izlaziti iz tog ludila ili se praviti da se ništa ne dešava. Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo “dosta”, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo. 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima, šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode. Hoćemo slobodu! Sistem se menja i zaot nemate pravo na odustajanje – rekao je on i nastavio:

 

Gepostet von N1 Srbija am Samstag, 16. März 2019

 

– Naša deca treba da idu u svet, ali ne trbuhom za kruhom. Moramo pomoći Srbiji da opstane. Neće nas biti ako bude drugačije – zaključio je Kovačević.

 

Nakon govora, okupljeni su krenuli ulicom Vase Čarapića, a potom Makedonskom stigli do Svetogorske, nakon čega su stigli u Takovsku, ispred zgrade RTS.

 

Na platou isred zgrade javnog servisa prikazuje se “Dnevnik slobodne Srbije” , a na parkingu iz Aberdareve ulice blokiran je poslovni ulaz zgrade.

 

 

Kako je večeras najavljeno sa razglasa, u “Aberdarovoj ulici biće žurka”, a planiramo je da blokada traje dva sata.

 

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

 

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom “Stop krvavim košuljama”.

 

 

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

 

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

 

 

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

 

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada LJ. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

 

Pravda.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *