Beograd ” 1 od 5 miliona”: Protesti najavljeni i danas u podne pred Palatom Srbija

Aktuelno Region

Građani koji su se nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se kasno sinoć, ali su najavili da će u danas u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

 

Ispred zgrade RTS-a ostali su pripadnici policije u kordonu, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, nakon što su prethodno izbacili učesnike protesta.

 

Deo učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ predvođeni Obradovićem ušao je oko 19 časova u RTS, dok se veći broj građana nalazio izvan zgrade.

 

Kako je Obradović kazao pustilo ih je obezbeđenje koje je „stalo uz narod“, a njihov osnovni zahtev bio je da jedan od organizatora protesta dobije mogućnost da gostuje u Dnevniku RTS.

 

Gepostet von Danas am Samstag, 16. März 2019

 

Oko 21.30 po naredbi ministra policije Nebojše Stefanovića žandarmerija je upala u zgradu i počela da izbacuje demonstrante.

 

Pojedini pripadnici žandarmerije vukli su građane za ruke i noge, kako bi ih izneli iz zgrade.

 

Među poslednjima su ostali Obradović i Dragan Đilas, kao i predstavnici medija.

 

Nakon što su izbačeni iz zgrade, građani su još oko dva sata ostali ispred RTS-a, posle čega su počeli da se razilaze.

 

Obradović je ranije u toku večeri pozvao policiju da pređe na stranu naroda. On je ispred zgrade Radio televizije Srbije rekao da je sramota da im komanduje Nebojša Stefanović i, kako se izrazio, „mafijaška starleta“ Dijana Hrkalović.

 

RTS: Demonstranti upali u RTS i gurali zaposlene

 

Ponovio je da se neće skloniti dok organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ ne dobiju priliku da kažu građanima zbog čega protestuju.

 

RTS, Aberdareva

Gepostet von Danas am Samstag, 16. März 2019

 

Zahvalio se građanima što se ne razilaze i rekao da ga ne zanima najavljeno obraćanje direktora RTS-a Dragana Bujoševića, već da od njega očekuje momentalnu ostavku.

 

„Sramota je da štitite ovaj kriminalni režim. Pređite na stranu naroda, odbijte naređenje“, rekao je Obradović, a okupljeni su uzvikivali ‘skinite šlemove’.

 

Obradović je preko megafona rekao da ima informaciju da Bujošević ulazi u zgradu RTS i da će se obratiti u Dnevniku.

 

Obradović je za N1 zatim rekao da on nije jedan od lidera protesta, već „samo jedan od pet miliona“.

 

On je rekao da nije bilo incidenata i da su samo tražili „dežurnog urednika i naše pravo da znamo sve“. Obradović je ponovio da se neće razići dok ne dobiju priliku da govore u Dnevniku.

 

„Mi se ne razilazimo. Čekamo da se u Dnevniku 3 obrati Dragan Bujošević i da podnese ostavku i zakaže nam gostovanje u Dnevniku“, rekao je Obradović.

 

Obradović je rekao da je deo policije kada je intervenisao bio veoma korektan, a da je deo policije gurao ljude niz stepenište i udarao ih.

 

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

 

Obradović: Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade RTS-a

 

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

 

Građani blokiraju ulaz u RTS na protestu #1od5miliona

Gepostet von Danas am Samstag, 16. März 2019

 

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović ranije večeras i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

 

Nakon toga, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

 

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović nakon zauzimanja prostorija RTS-a.

 

Kako javlja reporterka Danasa, odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

 

Danas.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *