Hoće li se Dodik, Izetbegović i Čović dogovoriti oko formiranja Savjeta ministara?

Aktuelno

Predstavnici  SDA, HDZ i SNSD, stranaka koje će činiti okosnicu budućeg Savjeta ministara BiH, trebalo bi da se sastanu u srijedu u Sarajevu, ako im dokument o principima djelovanja buduće vlasti koji je sačinio Bakir Izetbegović, bude prihvatljiv.

 

O ovom dokumentu danas bi trebalo da se raspravlja i na sastanku kod predsjednice RS Željke Cvijanović, koji je formalno posvećen 100 rada Vlade RS, kojem prisustvuju premijer Radovan Višković i potpredsjednici Vlade, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici vladajućih stranaka u RS.

 

Insajder otkrivaj da postoje četiri krupne stvari koje bi, kako kažu, mogle da zakoče izbor novog Savjeta ministara BiH.

 

Prvo pitanje oko kojeg bi, prema tvrdnjama naših sagovornika, dogovor o formiranju nove vlasti na nivou BiH mogao da uđe u ćorsokak jeste slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za približavanje BiH NATO.

 

– U vrhu SDA postoji snažna i uticajna struja koja se protivi bilo kakvom dogovoru o formiranju vlasti bez prethodnog slanja ANP-a u sjedište NATO u Briselu. Iako je Bakir Izetbegović nedavno izjavio da je aktivacija Godišnjeg nacionalnog plana tehničko pitanje, koje, kako je rekao, treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, koji je inače predvodnik navedene struje, nedugo nakon toga javno je poručio će ANP biti jedan od ključnih elemenata u pregovorima budućih koalicija na nivou države, ističu izvori Insajdera.

 

Oni, takođe, podsjećaju i na ranije izjave dvojice članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su isto tako žestoki protivnici pravljenja dogovora o formiranju vlasti bez prethodne aktivacije ANP-a.

 

Druga stvar oko koje bi, prema riječima naših izvora, planirani dogovor o formiranju vlasti na bh. nivou mogao da uđe u ozbiljne probleme jeste raspodjela ministarskih fotelja.

 

Naime, sagovornici Insajdera tvrde da SDA po svaku cijenu insistira na tome da Ministarstvo finansija i trezora BiH pripadne nekom od kadrova te stranke.

 

– Oko nekih drugih ministarskih pozicija SDA je spremna da pregovara, ali dobijanje fotelje ministra finansija u novom Savjetu ministara BiH je stvar oko koje apsolutno nisu spremni da popuste. S druge strane, HDZ je takođe uporan u tome da to ministarstvo pokuša da zadrži pod svojom kontrolom – tvrde isti izvori.

 

Treće pitanje oko kojeg postoje ozbiljne nesuglasice jeste pozicija sadašnjeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

 

– SNSD insistira na smjeni Osmice, koga su iz vrha te stranke prethodnih godina bezbroj puta optuživali da radi isključivo po nalozima SDA, ali i da je organizovao nezakonito prisluškivanje političkog vrha Republike Srpske. U SDA ni oko tog pitanja ne postoji spremnost za kompromis – kažu oni.

 

Na kraju, četvrta ozbiljna prepreka u pregovorima o formiranju novog Savjeta ministra, prema tvrdnjama naših izvora, jesu nesuglasice između SDA i HDZ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

– Lider HDZ-a Dragan Čović insistira na izmjenama Izbornog zakona kao uslovu za formiranje vlasti ne samo na državnom nivou, već i u Federaciji BiH. S druge strane, u stranci Bakira Izetbegovića trenutno ne postoji spremnost da se Čoviću po tom pitanju izađe u susret – tvrde naši sagovornici.

 

Insajder/Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *