Pravda za Davida: Kažnjeni samo oni koji traže istinu i pravdu

Aktuelno

Grupa “Pravda za Davida” održala je konferenciju za novinare danas na banjalučkom Trgu Krajine povodom godišnjice nestanka Davida Dragičevića.

 

Trg Krajine je odabran za mjesto konferencije jer je David posljednji put viđen upravo tu, u centru Banjaluke.

 

Od dana pronalaska tijela Davida Dragičevića njegovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović, kao i brojni građani Banjaluke i BiH okupljeni u grupu “Pravda za Davida” traže istinu o njegovoj tragičnoj smrti i kazne za počinioce.

 

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

 

Tačno godinu dana prošlo je od nestanka Banjalučanina Davida Dragičevića (21), za kim su prijatelji, rodbina i sugrađani tragali punih šest dana, da bi zatim bio pronađen u koritu rječice Crkvena, a na ušću u Vrbas. Nakon godinu dana javnost ne zna šta se desilo sa Davidom, a njegove ubice nisu pronađene, niti kažnjene.

 

U međuvremenu, institucije Republike Srpske čine sve da onemoguće rad grupe „Pravda za Davida“, između ostalog zabranjujući joj javna okupljanja. Iako su se građani skoro devet mjeseci svakodnevno okupljali na Davidovom trgu u Banjaluci, MUP RS je krajem decembra 2018. godine odlučio da nasilno prekine ove mirne skupove. Od tada, članovi grupe „Pravda za Davida“ su proganjani, privođeni, te prognani iz javnog prostora.

 

Posljednjeg dana 2018. godine MUP RS saopštio je da će sva buduća okupljanja grupe „Pravda za Davida“ biti zabranjena, da bi ministar Dragan Lukač 29. januara demantovao tu tvrdnju, te naglasio da ne postoji trajna zabrana okupljanja.

 

„Međutim, kada je prije desetak dana član grupe Dragan Dabić podnio zahtjev za mirno i dostojanstveno okupljanje na Trgu, kako bismo obilježili godišnjicu Davidovog nestanka, okupljanje mu je zabranjeno. To nam je jasan dokaz da će u ovom gradu biti diskriminisan svako ko pomene riječ ‘pravda’ i Davidovo ime. Zbog toga danas neće biti nikakvog okupljanja, to je naš protest, ali i alarm da je situacija u kojoj se nalazimo neizdrživa“, poručuju iz „Pravde za Davida“.

 

Članovi grupe smatraju da su im ugrožena osnovna ljudska prava i slobode, te naglašavaju da su o ovom slučaju obavijestili Kancelariju EU, nevladin sektor, Ombudsmena BiH, te Visokog predstavnika u BiH, sa kojima su zakazani sastanci zbog ove situacije.

 

„Tretiraju nas kao državne neprijatelje i tražimo da se prestane sa tim. Mi nismo nikakvi rušioci, divljaci, plaćenici niti bilo šta slično. Mi smo pošteni i časni građani ove države koji traže samo jedno – istinu i pravdu. Od toga nećemo odustati. Nakon godinu dana smo u situaciji da ne znamo šta se desilo sa Davidom. Niko nije kažnjen. MUP i Tužilaštvo jedni drugima prebacuju lopticu, kažnjeni su samo oni koji traže istinu i pravdu. I kažnjeni i kriminalizovani. Počevši od roditelja ubijenog Davida, pa do svih koji su ih podržali“, upozoravaju oni.

 

Članovi „Pravde za Davida“ takođe pozivaju predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lično povede građane pred Tužilaštvo, kao što je obećao krajem prošle godine. On je tada javno rekao da će pozvati građane na proteste ispred Tužilaštva, kako bi ih izbacili iz njihovih kancelarija, ukoliko ne bude odluke u slučaju „Dragičević“.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *