Ivanić: Formiranje SM koči nepostojanje saglasnosti oko NATO

Aktuelno

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da nije optimista da će doći do brzog formiranja novog Savjeta ministara BiH jer među tri pobjedničke stranke na izborima – SNSD, SDA i HDZ – prema njegovim riječima, trenutno ne postoji ni minimum saglasnosti u vezi s približavanjem BiH NATO.

 

Komentarišući za Insajder evidentan zastoj u konstituisanju nove vlasti na bh. nivou, Ivanić kaže da je vrlo teško prognozirati kada će novi Savjet ministara biti formiran, kao i to koja će strana da popusti po pitanju aktivacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

 

– Evidentno je da su partije koje su dobile većinu glasova na zadnjim izborima zacementirale svoje pozicije još u kampanji i da su postavili tako visoke kriterijume da je teško za očekivati da dođe do političke saglasnosti. Posebno je komplikovano kad je u pitanju NATO, jer jednima je približavanje BiH NATO uslov za formiranje Savjeta ministara BiH, dok je drugima uslov da tog približavanja ne bude kako bi se Savjet ministara formirao. Ko će tu da odustane – ne znam. Suštinski, to je glavni problem, a ne nedostatak broja glasova u parlamentu, jer te tri stranke imaju potpunu većinu. Činjenica da su formirali Kolegijume i Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokazuje da većina postoji. Činjenica da je SDA glasala da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda isto to potvrđuje. E sad, da li će se oni uspjeti nekako dogovoriti da pitanje NATO ostave po strani – iskreno sumnjam. Ko god da napravi korak unazad imaće problem sa svojim biračkim tijelom – ocjenjuje Ivanić.

 

Na pitanje da li bi u slučaju nepostizanja dogovora između navedene tri stranke došlo do otvaranja novog kruga pregovora o formiranju vlasti na bh. nivou koji bi, možda, uključio neke druge političke opcije, Ivanić odgovara da je to trenutno nerealna priča.

 

– Iskreno, mislim da je obaveza oko formiranja novog Savjeta ministara na SNSD-u, SDA i HDZ-u i tome trenutno ne vidim nikakvu alternativu bar još nekoliko mjeseci, a vjerovatno i do kraja ove godine. Na partijama koje imaju većinu glasova je da to urade i to je njihova obaveza. Oni treba da sjednu i da vide kako će prevazići situaciju u koju su se doveli. Međutim, vrlo sam pesimističan i ne vidim ko tu može da odustane. Pokušaj pronalaženja nekog srednjeg rješenja, da svako tumači onako kako njemu odgovara, vrlo je težak jer će javnost uvijek postavljati pitanje o tome šta je dogovor oko MAP-a. Oko toga su se stvari zakomplikovale, oko tog pitanja su se te tri partije zapetljale i mislim da će vrlo teško naći izlaz iz toga – kaže Ivanić.

 

insajder.in

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *