Politički vrh Srpske želi poništavanje odluke Ustavnog suda

Aktuelno

Odluka ustavnog suda BiH od 29. marta 2019. kojom su pojedine odredbe Zakona o danu Republike Srpske proglašene neusklađenim sa Ustavom BiH, neprihvatljiv je politički akt čiji je clj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i ustavnog poretka BiH ustanovljenog u Detonskom mirovnom sporazumu.

 

Odluka Ustavnog suda BiH je pokušaj revizije istorijskih događaja i nepromjenjive činjenice da je RS nastala 9. januara 1992. pa tražimo da Ustavni sud BiH poništi tu odluku – navodi se u zaključcima koji su usvojeni na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predastavnicima parlamentarnih partija iz RS i srpskim predstavnicima u Sarajevu povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH da po drugi put proglasi neustavnim 9. januar kao Dan Republike.

 

– Republika Srpska će nastaviti da slavi Dan Republike 9. januar – navodi se u drugom od ukupno osam zaključaka.

 

Dalje se kaže da odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje potrebu za jedinstvom političke i društvene zajednice u RS kojom se mogu odbraniti njena nepovrediva prava i interesi.

 

Odluka Ustavnog suda, donesena preglasavanjem sudija iz reda srpskog naroda, smatra se „nastavkom političkog podsticanja etničkog konflikta, što je dovelo do tragičnog sukoba i ratnih dešavanja“.

 

Politički lideri u RS posebno su se osvrnuli na obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH u kome piše da se „ne dovodi u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dana RS“.

 

– Ovakvim čudnim, nerazumnim i dvoličnim stavom Ustavni sud BiH zanemaruje da je o tome već održan referendum 25. septembra 2016. na kome je izražena narodna volja da se 9. januar obilježava kao Dan RS. Ovom odlukom Ustavnog suda atakuje se na demokratski iskazanu volju na referendumu, što je u savremenom svijetu potpuno nedopustivo. Takva odluka dokazuje da se u BiH ne poštuje ni Srpska, a ni srpski narod čijom voljom je nastala – navodi se u zaključcima.

 

 

U njima se naglašava da ostaje obavezujuća Deklaracija NS RS od 17. aprila 2015. povodom tadašnjeg zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

 

– Predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH dužni su da poštuju Ustav i zakone RS, da zastupaju njene interese i poštuju odluke institucija RS. Aktivnosti RS i njenih predstavnika u BiH zavisiće od antiustavnih aktivnosti usmjerenih protv RS. Stoga očekujemo za sprečavanje kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma zbog čega mogu nastupiti ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH – navodi se u zaključcima koje su potpisali predstavnici SNSD, DNS, SDS, PDP, SP, NDP, US, Demos, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kopredsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić i kopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *