Dodik: RS je već odvojena od BiH, ali to još nije proglašeno

Aktuelno

Ako hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redefinisati na način da budu objedinjeni prostori gdje su većinski dominantni narodi. Međutim, mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete osigurati trajan mir, rekao je u intervjuu za Novosti Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentarišući ideju o razgraničenju s Albancima.

 

Dodik napominje da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitivno rješenje.

 

Na pitanje da li ostaje pri stavu da će, ukoliko Kosovo dobije stolicu u UN-u, RS proglasiti nezavisnost Dodik je potvrdio.

 

– Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to još nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je “sklepao” tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide – rekao je Dodik.

 

Nedavno je u Nišu rekao da su pred Srbijom i Srpskom decenije ujedinjenja. Sada poručuje da će to ubrzati ukoliko bude mogao.

 

– Ali nisam avanturista i neću narod uvesti u stradanje ili izbjeglištvo. Smatram da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti jedan momenat kada će ujedinjenje biti moguće. Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja, ili neko drugi, taj moment ne propustimo – naveo je Dodik.

 

Što se tiče ponovnog aktiviranja mape srpske države na Balkanu, ovaj put i s dijelovima Crne Gore, Dodik je poručio da je to hipotetička priča.

 

– Imam pravo da promišljam. Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona osjeća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im – smatra srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Na pitanje koliko će trajati paraliza vlasti u BiH i hoće li biti izabran Savjet ministara, Dodik je odgovorio da je “ono uvijek u paralizi”.

 

– I prije četiri godine je izabran Savjet ministara, pa je poslije godinu ušao u blokadu, ništa nije moglo ni da predloži, ni da odluči. BiH je nemoguća konstrukcija i paraliza je njen koncept – ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Ističe da to utiče i na Republiku Srpsku.

 

– Mi smo “ubačeni” u tog monstruma. Ali Srpska je stabilizovala svoju ekonomiju i svoj budžet, zahvaljujući pomoći Aleksandra Vučića. Stabilne su i političke institucije. RS je u nemogućim uslovima pokazala sposobnost da egzistira. Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država – kaže Dodik za Novosti.

 

Na pitanje da li će se, ukoliko se nastavi blokada, Srbi povući iz Parlamenta BiH, a on iz Predsjedništva, Dodik je ovako odgovorio.

 

– Napravićemo taktički najbolje što je moguće. Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo – naveo je predsjedavaći Predsjedništva BiH.

 

Da li mu je Emir Kusturica poklonio kišobran u bojama srpske zastave da ga nosi u Predsjedništvo BiH, nije htio da precizira.

 

– Donio je nešto i neke knjige – naveo Dodik, te dodao da njegov savjetnik kad se probudi ujutro, odmah zove Dodika telefonom i govori o tome šta možemo očekivati za 10, 15 godina.

 

– Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovjek s nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama da pomogne – rekao je Milorad Dodik.

 

Novosti

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *