FALŠ DIPLOMATIJA
Dodik svoje poslušnike postavio za ambasadore i konzule!

Aktuelno

Dodik je svoje poslušnike imenovao za ambasadore i konzule, iako nemaju ni dana diplomatskog iskustva. To im je nagrada za višegodišnju odanu službu interesima SNSD, a sve na račun građana Republike Srpske.

 

Na sjednici Predsjedništva BiH koja je održana u srijedu, nakon višemjesečne pauze, na prijedlog predsjedavajućeg Milorada Dodika imenovani su novi ambasadori i konzuli iz srpske kvote. Oni će zamijeniti diplomate koji su krajem prošle godine smijenjeni na zahtjev Milorada Dodika, odmah nakon što je stupio na dužnost u Predsjedništvu BiH.

 

Među imenima budućih srpskih ambasadora i konzula Bosne i Hercegovine ima i nekoliko javnosti dobro poznatih

 

 

Svog savjetnika u kabinetu predsjednika Republike, Aleksandra Vranješa, Dodik je imenovao za ambasadora BiH u Zagrebu. Vranješ je bio asistent na Fakultetu političkih nauka i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu “Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande”.

 

Bio je Dodikov savjetnik za politička pitanja i nema diplomatskog iskustva.

 

 

Siniša Mihailović, urednik Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske novi je konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Iako bez dana iskustva u diplomatiji, Mihailović će zamijeniti karijernog diplomatu Igora Babića, koji je prije Istanbula službovao u Milanu.

 

Naime, 18. decembra 2018. Predsjedništvo BiH je opozvalo 21 ambasadora, tri konzula i tri šefa stalnih misija BiH u svijetu. Od tog broja, na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povučeno je 16 srpskih ambasadora, konzula i šefova misija.

 

Kao razlog za njihovu smjenu, Dodik je isticao da su radili protiv interesa Republike Srpske.

 

ALKALAJ PONOVO U DIPLOMATIJI

 

Pored ovih imenovanja Predsjedništvo BiH je imanovalo i Aidu Smajić za ambasadora BiH u Beogradu.

 

Elvira Dilberović imenovana je za ambasadora u Švedskoj, Sidik Spahić u Egiptu, Tarik Bukvić u Kini, Dragan Jaćimović u Skopju, a Igor Žontar u Vatikanu.

 

Za ambasadora BiH u Crnoj Gori imenovan je Branimir Jukić, Danka Savić ide u Španiju, a Martina Mlinarević u Češku.

 

 

Budući ambasador BiH u Vašingtonu je Bojan Vujić,  jedan od najboljih banjalučkih tenisera. Karijeru je počeo u TK Borac. Bio je šampion BiH sa 11 godina. Najbolji plasman na ATP listi mu je bio 274. mjesto. Boravio je dugo u Njemačkoj kao igrač i trener, a posljednjih godina živi u Banjaluci gdje radi kao trener. Bio je selektor teniske reprezentacije BiH.

 

Nekadašnji ministar inostranih poslova Sven Alkalaj predstavljaće BiH u misiji UN u Njujorku, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

Vanja Filipović, savjetnik i stranački saradnik Željka Komšića biće ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu. U žiži interesovanja domaće javnosti Vanja Filipović je bio prije nekoliko godina kada su mediji otkrili da je bio u društvu koje je sa Komšićem uživalo u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *