Do 15. maja potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora

Aktuelno

Na dan borbe za radnička prava, predstavnici Sindikata su raspravljali o Opštem kolektivnom ugovoru.

 

Sjednica predsjedništva Saveza sindikata nastavak je aktivnosti povodom Prvog maja koje su započele juče okupljanjem na graničnom prelazu Gradiška. Poslate su poruke Vladi i poslodavcima da se poboljšaju uslovi rada kako bi se spriječio odlazak produktivne radne snage iz zemlje.

 

Poslije dvije i po godine pregovora socijalnih partnera do 15. maja napokon bi trebao biti potpisan Opšti kolektivni ugovor. Sa tekstom Ugovora upoznati su predstavnici 15 granskih sindikata na vanrednoj Sjednici predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske u Gradišci.

 

Stavovi oko isplate regresa maksimalno su približeni i on će radnicima biti isplaćen u visini najniže plate bez poreskih opterećenja za poslodavce. Predstavnici sindikata očekuju do 1. jula povećanje najniže plate.

 

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević očekuje da će do 20. maja biti usaglašen opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj.

 

– Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru u zadnje vrijeme se vode u pozitivnoj atmosferi jer svi socijalni partneri čine ustupke. Nakon toga očekujem da ćemo potpisati ovaj dokument kojim se daje minimum prava radnicima koja se dalje razrađuju granskim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima – izjavio je Tepavčević.

 

Tepavčević je rekao da Konfederacija sindikata Republike Srpske neće odustati od zahtjeva da se u opšti kolektivni ugovor ugradi uvećanje po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini navršenog staža.

 

– Na ovaj način poslodavac plaća lojalnost radnika svom kolektivu. Na 10 godina radnog staža to bi bilo za jedan odsto uvećanje plate, a za 20 godina dva odsto i to su minimalna uvećanja koja poslovna zajednica i Vlada Republike Srpske dobrim dijelom mogu da porihvate – istakao je Tepavčević.

 

Resorni ministar Duško Milunović kaže da su sada najbliži dogovoru od kada se vode pregovori i da je to rezultat kompromisa sve tri strane. On je dodao da će javnost biti upoznata o konačnim rješenjima opšteg kolektivnog ugovora nakon što socijalni partneri zauzmu stav o usaglašavanom tekstu.

 

– Na posljednjem sastanku dogovorili smo da do 20. maja organi naših socijalnih partnera zauzmu stav o tekstu, a nakon toga ćemo informisati javnost o sadržaju i značaju opšteg kolektivnog ugovora – rekao je Milunović novinarima u Gradišci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske.

 

On je istakao da su u proteklom periodu vođeni intenzivni razgovori sa socijalnim partnerima i u kratkom periodu održana četiri sastanka u vezi sa potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora.

 

Milunović kaže da su stavovi u najvećoj mjeri približeni o najvažnijim pitanjima u opštem kolektivnom ugovoru.

 

On je svim radnicima čestitao 1. maj, a sindikatima 29 godina postojanja.

 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Vlada i njeni socijalni partneri – Savez sindikata i Unija poslodavaca načinili važne korake da se dobije opšti kolektivni ugovor, koji afirmiše socijalni dijalog i Srpsku kao demokratku zajednicu.

 

– Time Republika Srpska pokazuje veliki nivo odgovornosti i partnerstvo u opštoj aktivnosti koja se danas sprovodi, posebno u evropskim državama. To je jedna od važnih tekovina ovog našeg zajedničkog rada – naglasio je Đokić i dodao da zahvaljuje svima koji su u ovom procesu učestvovali.

 

On je novinarima u Gradišci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, kojoj je prisustvovao, rekao da sada očekuje da socijalni partneri daju saglasnost.

 

– Očekujem da će organi socijalnih partnera pozitivno reagovati i dati saglasnost. Vlada Srpske već je učinila važan, odlučujući korak time što je prihvatila da dio ovog pregovaračkog procesa preuzme na sebe inicijativom za rasterećenje u pogledu manjih finansijskih obaveza, konkretno na regres radnika – izjavio je Đokić.

 

On je rekao da je Vlada Srpske provodeći politiku podrške zahtjevima svojih socijalnih partnera, u ovom slučaju štiteći radnike, dala doprinos da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora.

 

Đokić je napomenuo da je Vlada istovremeno još jednom pokazala razumijevanje i prema poslodavcima, da izvršavajući odrebe budućeg opšteg kolektivnog ugovora ne budu dodatno finansijski opterećni nekom obavezom, osim regresa.

 

– Vlada je i u ovom mandatu, na čelu sa Radovanom Viškovićem, vodila politiku rasterećenja u mjeri koliko je više bilo moguće, a da naravno da sve ide i u korist rada i radnika – kaže Đokić.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *