DAN POBJEDE
U vojnoj paradi na Crvenom trgu više od 13 hiljada vojnika (VIDEO)

Aktuelno

U Moskvi se održava velika vojna parada povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, u kojoj učestvuje više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

 

– Naš narod zna šta je rat. U svakoj porodici on je donosio tugu, nebrojene patnje. Ništa nismo zaboravili, svi se sjećamo i pobožno poštujemo vojnike Pobede. U njihovu čast su naše vojne parade, grmljavina pozdrava i kolone “Besmrtnog puka”, rekao je ruski predsjednik na paradi pobjede u Moskvi.

 

U maršu “Besmrtnog puka” u Moskvi učestvovalo je više od milion ljudi, koji su nosili portrete svojih predaka, veterana i učesnika Drugog svjetskog rata.

 

 

U tradicionalnoj šetnji “Besmrtnog puka” na poziv Moskve u rusku prijestonicu doputovali su generali Vojske Srbije Božidar Delić, Miroslav Lazović te pukovnik Zoltan Dani i advokat Goran Petronijević.

 

Oni će tokom šetnje “Besmrtnog puka” nositi svojevrsni pano na kojem će biti prikazane slike svih njihovih kolega iz 250. raketne brigade koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

 

Tradicionalno na čelu kolone na Crvenom trgu ispred pješadije bio je legendarni tenk Crvene armije “T-34” kojeg prate borbena vozila.

 

Na paradi su predstavljene i novine ruske vojne industrije poput tenka “Armata” i borbenih vozila “Terminator”.

 

Na Crvenom trgu se pojavio i raketni kompleksi “Iskander-1”, zajedno sa još jednim “BTR-82A”, kao i četiri reaktivna sistema “Smerč”, protivvazdušni sistemi “Tor-M2” i “Buk-M2”, “Panciri-M” i “S-400”.

 

Ove godine glavna novina je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije Sergeja Šojgua, kabriolet domaće proizvodnje “aurus”.

 

Među novinama je i novi model automatske puške “kalašnjikov” koji će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pješadije.

 

Istinito/Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *