LUKSUZ SA NARODNE GRBAČE
Funkcionerima RS na raspolaganju hiljade skupih kvadrata

Aktuelno

Nova, raskošna i luksuzno opremljena vila, sve sa salonom i kaminom, na najljepšoj planini u zemlji, a boravak u njoj – besplatan. Gdje to ima? Ima, u siromašnoj i napaćenoj Republici Srpskoj. Ali, nije ta vila za svakog: rezervisana je isključivo za političare koji su Republiku Srpsku osiromašili i ojadili.

 

Piše: Milkica Milojević

 

Tako bi se, u slobodnom stilu, mogla opisati nedavno renovirana „vila“ na Jahorini u vlasništvu Vlade RS, za čije je sređivanje i opremanje vlast RS potrošila više od milion maraka narodnih para. U luksuz na Jahorini utrošeno je, između ostalog, i oko 180.000 KM od klirinškog duga koji je isplatila Rusija, mada je Vlada RS obećala da će taj novac koristiti isključivo za kapitalne investicije. I sve to bez tendera.

 

Vila na Jahorini koja je poslednjih dana, zahvaljujući revizorskom izvještaju i medijima, zatalasala javnost nije, međutim, ni prvi ni najveći luksuzni objekat, namijenjen za baškarenje vladajućih političara o trošku poreskih obveznika RS.

 

Mada se radi o javnoj imovini i javnim troškovima, vlast u RS podatke o rezidencijalnim objektima kojima raspolaže uporno krije od javnosti. Tako je ostalo nejasno šta, u stvari, spada u, kako je navedeno u revizorskom izvještaju, 2,5 miliona KM vrijedne ugostiteljsko-turističke objekte kojima raspolaže ugostiteljski servis Vlade RS, ali je izvjesno da raskošni kvadrati koji su na raspolaganju vladajućim funkcionerima, zasigurno vrijede mnogo više.

 

Ono što je javnosti do sada poznato, opet zahvaljujući novinarima i Transparensi internešenalu, jeste da su funkcionerima na raspolaganju rezidencijalni objekti na tri lokacije: apartmani u zgradi Vlade RS u Banjaluci i u Administrativnom centru Vlade RS u istočnom Sarajevu, te već pomenuta vila na Jahorini.

 

Ono što je ovim destinacijama zajedničko jeste luksuz, besplatan smještaj za povlaštene, potpuna netransparentnost troškova i uslova raspolaganja tom imovinom, te mutne radnje u vezi s njihovom izgradnjom i opremanjem, ali i ne malim troškovima održavanja.

 

Pa, krenimo redom. Apartmani u zgradi Vlade RS izazivaju kontroverze još od 2007. godine, kada je završena gradnja Administrativnog centra Vlade u Banjaluci. Ni nakon 12 godina Vlada RS nije položila račun građanima o ovoj investiciji vrijednoj, kako su objavili mediji, najmanje 200 miliona KM. Nije poznato koliko je od tog novca utrošeno na apartmane, ali ako je suditi po do sada dostupnim podacima, na „stambeno-poslovni objekat“, u sklopu kojeg se nalaze i apartmani, potrošena je trećina ukupnog novca.

 

Zgradu Vlade RS gradila je kompanija „Integral inženjering“, u vlasništvu vlastima vrlo bliskog Slobodana Stankovića. Građani RS su donedavno otplaćivali milionske kredite za izgradnju ovog kompleksa.

 

U zgradi Vlade RS u Banjaluci funkcionerima RS koji nisu iz Banjaluke, na raspolaganju su ukupno 54 smještaja: 14 luksuznih stanova, 32 apartmana i osam garsonjera. Visoki zvaničnici, uključujući ministre, sekretare ministarstava, direktore javnih preduzeća i ustanova i savjetnike, koriste ih besplatno tokom trajanja mandata. Građani RS im tako godinama plaćaju, ne samo stanovanje nego i grijanje, struju, čišćenje i ostale usluge, koje su na nivou hotelskih.

 

Medijima nikad nije dozvoljeno da slikaju ili snimaju te apartmane, ali oni koji su ih vidjeli tvrde da su luksuzno opremljeni. Novinarima „EuroBlica“ i portala Srpskainfo u Vladi su nedavno odbili da daju informacije ko trenutno koristi ove apartmane, pozivajući se na „zaštitu privatnosti“, mada se radi o javnim resursima koje koriste javni funkcioneri.

 

Dok su apartmani u zgradi Vlade RS u Banjaluci već godinama popunjeni povlaštenim stanarima, u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu oni zjape prazni.

 

Mada je pet i po puta manji, a njegova izgradnja je koštala sedam puta manje nego „glavni“ Administrativni centar Vlade RS u Banjaluci, i zdanje Vlade RS u Istočnom Sarajevu izgrađeno je po istim osnovnim principima. Prvo, narodni milioni za ovaj poduhvat trošeni su netransparentno po principu „ja tebi, ti meni“, drugo, na luksuzu se nije štedjelo i treće, dvije trećine zdanja čini poslovni kompleks, dok je jedna trećina rezidencijalno-poslovnog tipa. Rezidencijalni dio Administrativnog centra u Istočnom Sarajevu predviđen je za smještaj predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

 

Prema pisanju medija, Vlada RS je kupila nedovršenu zgradu u Istočnom Sarajevu od firme “Megasan” za 26,6 miliona KM. Opremanje zgrade je koštalo preko dva miliona maraka, a ugovor o kupovini nikada nije objavljen. Zgrada je zvanično otvorena u junu 2016. godine, uoči lokalnih izbora.

 

Objekat je ukupne površine 9077 kvadratnih metara. U poslovnom dijelu, od oko 6000 kvadrata, smještene su institucije RS, koje se nalaze u istočnom dijelu Srpske, kao što su Pravobranilaštvo, Zavod za statistiku, Fond za razvoj istočnog dijela RS. Rezidencijalni dio ima 15 soba i 22 luksuzna apartmana, a tu su i četiri kabineta, kongresna sala sa 150 mjesta, velika i mala sala za sastanke i restoran za 60 osoba. Samo namještaj za ovu zgradu koštao je 1,5 miliona maraka.

 

 

Kako je prije dvije godine prenijela agencija FENA, Vlada RS je odbila da Balkanskoj istraživačkoj mreži BIRN BiH dostavi podatke o tome koliko košta održavanje zgrade i koliki su prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana. Fotografu BIRN-a nije bilo dozvoljeno snimanje apartmana.

 

Kako su objavili mediji, u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu smještaj je više nego jeftin, čak i za one koji ga plaćaju: noćenje u sobi košta 20 KM, a u apartmanu 30 KM. Mjesečno iznajmljivanje sobe je 300 KM, apartmana 475 KM, a luksuznog apartmana s kabinetom svega 1200 KM. Ipak, zarada je mizerna: u prvoj godini poslovanja u ovom objektu je zabilježena svega 91 posjeta, pa je iskorištenost kapaciteta bila manja od jedan odsto.

 

Inače, pravo na smještaj ovdje imaju član Predsjedništva BiH iz RS, ministri u Savjetu ministara BiH i njihovi zamjenici, kao i poslanici u Parlamentu BiH iz RS, kao i prateće osoblje, poput šefova kabineta, savjetnika i vozača.

 

Besplatno spavanje imaju predsjednik RS, predsjednik Narodne skupštine RS, premijer i ministri, kao i njihova pratnja.

 

Međutim, poslanici i drugi funkcioneri iz RS u Sarajevu ne koriste ovaj smještaj zbog, kako kažu, neriješenih administrativnih procedura, pa uglavnom spavaju u luksuznim hotelima, na račun budžeta BiH.

 

Tadašnji poslanik u Parlamentu BiH, Ognjen Tadić, prije godinu dana je za BN TV rekao da ovaj smještaj ne bi koristio ni da može, jer „nije navikao na takav luksuz“.

 

A možda se u ovom zdanju, u kojem predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik često organizuje sastanke i prijeme, izbjegavajući „političko Sarajevo“, on i njegovi zemljaci i politički saborci ne osjećaju sigurno. Kako inače objasniti činjenicu da je, uz dosadašnja milionska ulaganja, u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu u toku još jedna investicija: izgradnja zida visokog do 2,5 metra i dugog oko 100 metara, kojim će biti opasano ovo zdanje.

 

Visokim zidom je opasana i luksuzna vila na Jahorini s početka naše priče.

 

LUKSUZNA VILA Vlade RS: Jahorina spremna za “napaćene” funkcionere! (FOTO)

 

Interesantno je da se izgradnja luksuznih i od običnog svijeta skrivenih kvadrata u okolini Sarajeva nekako slučajno poklopila sa početkom mandata Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

 

impulsportal.net

Tagged