Kolegijum Predstavničkog doma i Doma naroda čeka na formiranje Savjeta ministara

Aktuelno

Sjednica zajedničkog kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije održana danas u Sarajevu.

 

Iako su svi došli na sjednicu i ostali skoro sat vremena u sali, ona ipak nije održana.

 

Sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je jer članovi Kolegija iz SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović nisu pristali da se razmatra tačka o formiranju komisija Parlamenta BiH prije nego što se formira Savjet ministara BiH.

 

Ovo je potvrdio i Bakir Izetbegović (SDA), predsjedavajući Doma naroda BiH.

 

Rekao je da je razlog što sjednica nije održana neformiranje Savjeta ministara BiH.

 

“Na samom početku su sve službe Parlamentarne skupštine izašle iz sale, a članovi kolegija su ostali”, rekao je Izetbegović.

 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem te Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem trebali su razmatrati kriterije za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

 

Na sjednici je trebao da bude razmatran i dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Naime, BiH do kraja ove godine ne može učestvovati u radu PSBiH Vijeća Evrope, jer Parlament BiH nije imenovao u roku delegaciju koja će nas predstavljati u tom tijelu.

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) uputio je dopis Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

 

Ovaj dopis našao se kao jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.

 

Parlament BiH u ovom sazivu nije održao nijednu sjednicu zbog blokada usljed neimenovanja novog Savjeta ministara.

 

Avaz.ba/nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *