Krsmanović: I Srbija će nakon izbora uvesti sankcije Dodiku!

Aktuelno

Sigurno je da se ništa nije radilo bez Aleksandra Vučića, ali dok ne prođu izbori u Srbiji, Srbija neće povući potez. Tek poslije izbora Srbija će iznijeti stav, a do tada ćemo imati stav zemalja EU. Čović je pokušao izvući maksimum iz avanturističke politike Milorada Dodika i pokušao da dobije treći entitet, što je nerealna priča i ta politika neće proći, rekao je za TV1 potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

“Sankcije SAD-a Miloradu Dodiku su sankcije politici sukoba, mržnje i jednoumlja”, smatra Krsmanović.

“Nije imao političkog sluha da čuje ljude koji drugačije misle, sa njima se obračunavao i stavljao ih na svoje crne liste i još jednom se pokazalo da ko drugome jamu kopa sam u nju pada”, naglašava Krsmanović.

Dodao je da političke snage u RS i u cijeloj Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da su svojim politikama doveli do faze kada se jednostavno mora povući neki potez.

“Ovakav potez sigurno nije donesen na brzu ruku, očito je da je rađeno u dogovoru sa evropskim partnerima, i mislim da će naredni potezi koje će povući EU biti vrlo interesantni”, navodi Krsmanović.

On smatra da će zemlje EU i zemlje regiona priključiti se pominjanim sankcijama Dodiku, u provom redu Hrvatska, Crna Gora. Krsmanović navodi da će to isto uraditi i Srbija.

“Sigurno je da se ništa nije radilo bez Aleksandra Vučića, ali dok ne prođu izbori u Srbiji, Srbija neće povući potez. Tek poslije izbora Srbija će iznijeti stav a do tada ćemo imati stav zemalja EU”, rekao je Krsmanović.

Govoreći o Dodikovoj odbrambenoj taktici poznatoj kao “odlazeća američka administracija”, Krsmanović kaže da Dodik kada politički napada uvijek napada pojedinca, pa tako je sada napao i američku ambasadoricu.

“Milorad Dodik je sada na crnoj listi zajedno sa Bilalom Bosnićem i to je politička realnost. Od miljenika Zapada došao je do čovjeka kome se uvode sankcije i trebao bih da se preispita”, poručio je Krsmanović.

Krsmanović smatra da Milorad Dodik i ljudi iz SNSD-a poslije ovog poteza američke administracije trebaju da se dobro zamisle, a ne da optužuju nekakvu odlazeću američku administraciju već da pogledaju dokle su došli sa svojom politikom.

On je kaza da je Rusija gledala blagonaklono na politiku koju je Milorad Dodik vodio, ali i naveo da Milorad Dodik ne može biti taj koji će Rusiju sukobiti sa ostalim članicama Savjeta za implementaciju mira.

“On je predsjednik samo jednog entiteta u ovoj državi i ne može proizvesti nikakve međudržavne sukobe”, ističe Krsmanović.

Govoreći o eventualnom stavu Hrvatske, Krsmanović ocijenjuje da će Hrvatska pratiti Njemačku, i prije stava Njemačke neće povlačiti jasnije poteze.

Komentarišući odnos Dodik- Čović, Krsmanović ističe da će stav zvaničnog Zagreba biti opredjeljujući za Čovića.

Dodaje da je Čović pokušao izvući maksimum iz avanturističke politike Milorada Dodika, i pokušao da dobije treći entitet, što je nerealna priča i da ta politika neće proći.

TV1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *