Bosić: Dodik može biti okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma

Aktuelno

– Dodik praktično postaje dokaz da BiH ne može funkcionisati i postaće potencijalno opasni okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma, što smatram izuzetno osjetljivom mogućnošću i otvaranjem Pandorine kutije, koja nas može vratiti mnogo unazad”, upozorava bivši predsjednik SDS i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić.

 

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da trenutna situacija u BiH može biti potencijalno izuzetno opasna, jer postoji mnogo mogućih raspleta.

 

“S jedne strane, ovakva situacija odgovara strankama koje pregovaraju o formiranju vlasti sa stanovišta održavanja međusobnih političkih tenzija unutar BiH. Sve tri stranke, koje učestvuju u pregovorima, upravo na tim osnovama grade svoju politiku i zasnivaju podršku birača.

 

S druge strane, postoje mnogo opasnije stvari zbog neformiranja vlasti, koje mogu dovesti do nepredvidivih posljedica. Toga sam postao svjestan u Berlinu kroz razgovore sa predstavnicima Bundestaga. U tim razgovorima, članovi njemačkog parlamenta su u nekoliko navrata kazali kako je očigledno da BiH ne može funkcionisati i da je došlo vrijeme za neki drugi Dejton, neku drugu strukturu BiH”, upozorava Bosić.

 

Prema njegovim riječima, to je upravo ono što pojedini politički faktori u BiH drže kao svoju stratešku poziciju i strateški cilj.

 

“Čini mi se da to ima neke veze… Dodik, koji takođe ima ulogu u kreiranju takve situacije, zapravo ne vidi opasnosti koje stoje iza toga po Republiku Srpsku. Dodik praktično postaje dokaz da ovo ne može funkcionisati i postaće potencijalno opasni okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma, što smatram izuzetno osjetljivom mogućnošću i otvaranjem Pandorine kutije, koja nas može vratiti mnogo unazad”, kazao je Bosić u intervjuu portalu Vijesti.

 

Što se tiče izbora Savjeta ministara, Bosić kaže da postoji više aspekata neformiranja vlasti u BiH.

 

“Jedan je usko-politički, šibicarski, a drugi može imati izuzetno velike strateške posljedice po budućnost svih nas, ne samo u BiH, nego i u regiona, u kojem su neriješena mnoga pitanja, poput Kosova. To je vrlo opasna situacija”, naglašava Bosić i dodaje da je potrebno uraditi sve da se na legalan i legitiman način formira nova vlast.

 

“Dodik i SNSD stalno ponavljaju da pregovore vrše legitimni predstavnici naroda, te da je sadašnja konstrukcija vlasti na nivou BiH, u kojoj su SDS i PDP, nelegitimna i da bi razgovori mimo SNSD-a bili nelegitimni i neprihvatljivi za RS. On očigledno ima amnezuju oko tih stvari, jer upravo je SNSD sa dva poslanika 1998. godine formirao vlast, a on postao premijer RS, u Skupštini koja broji 83 poslanika. Dodik je zaboravio i da je sasvim legitimno učestvovao u vlasti Alijanse od 2001. godine, kada je SDS imao najveći broj poslanika, ali je bio izbačen iz vlasti na nivou BiH u kojoj su SNSD i PDP.”, podsjetio je Bosić.

 

Kaže da legalnost i legitimitet bilo kojeg drugog rješenja su neupitni i da treba razmotriti sve mogućnosti, odvagati sve posljedice i što je moguće prije formirati vlast.

 

Bosić naglašava da se nameću pitanja funkcionisanja Parlamenta BiH, s obzirom na to da je mimo izbornih rezultata, raznim igrama SNSD pribavio četiri delegata u Domu naroda BiH i na taj način omogućio alat potencijalnog blokiranja donošenja odluka Parlamenta BiH.

 

“No, formiranje Savjeta ministara postavljeno je tako da je potrebna parlamentarna većina isključivo u Predstavničkom domu, bez odluke Doma naroda”, kaže Bosić i dodaje da bi najlakše rješenje bilo da stranke koje trenutno pregovaraju o formiranju vlasti shvate ozbiljnost i da urade ono za što su ih građani birali, a to nije bojkotovanje institucija i kočenje života, već predstavljanje interesa građana na najbolji način.

 

Osvrćući se na stanje u SDS-u, Bosić ukazuje da postoji velika opasnost da SDS postane minorna stranka i dio prošlosti, a ne dio budućnosti.

 

“Sve što se dešavalo u proteklom periodu, počev od afere “dva papka”, te mnogobrojnih kupovina i prodaje poslaničkih mandata, neregularnosti izbora i slično, upućuje na situaciju da je u SDS-u zaista bilo ljudi koji su radili za suprotnu stranu. Bojim se da ih još uvijek ima”.

 

Ubijeđen je da će SDS shvatiti šta je njegova politička funkcija, a to, kako kaže, nikako ne može biti da podržava i prati politiku SNSD-a. čija politika je usmjerena prije svega na bogaćenje izuzetno malog broja ljudi, koji je koncentrisan oko vrha SNSD-a, ali i na nedemokratski sistem, koji sigurno nije nešto što bi SDS, kao demokratska struktura, mogao podržati.

 

“Postoji opasnost od zavođenja od strane pojedinaca SDS-a da idu na tračnice SNSD-a, ali nadam se da će te dileme sahraniti predstojeća Skupština SDS-a i onaj ko bude izabran za predsjednika stranke. Za stranku postoji velika opasnost da, ukoliko krene tim putem, postane minorna stranka i dio prošlosti, a ne dio budućnosti”, kazao je Bosić.

 

Prema njegovim riječima, neophodno što prije stabilizovati SDS, jer bi on mogao biti pozitivan faktor, odnosno neko ko može ukazati i dati doprinos rješavanju problema koji su evidentni.

 

Pod dobrim rješenjem smatra da je potrebno izbjeći unutarstranaku bitku za predsjednika SDS-a.

 

“Svi kandidati, kao i svi članovi stranke, svjesni su da je stranka iscrpljena, te da bi bitka i podjele oko toga ko će biti predsjednik dodatno umanjile šanse SDS-a da se vrati na veliku scenu. Zato je velika odgovornost na predloženim kandidatima, mada koliko mi je poznato još nisu formalno predloženi prema Statutu stranke, da međusobno postignu dogovor i konsenzus, te da se na Skupštinu stranke ide sa jednim kandidatom, kao jasnom porukom da SDS okreće list od unutarstranačkih prepucavanja i borbi, čime se bavi dugo vremena, ka borbi za svoje političke ideje, promjenu društvenih odnosa i bolje sutra za ljude koji odluče da ostanu živjeti ovdje, jer će to biti glavna bitka – kako ovdje stvoriti perspektivu da je moguće normalno živjeti i da ne morate ići u inostranstvo u potrazi za hljebom”.

 

Mišljenja je da je moguće to postići i da oni koji govore da to nije moguće i da je potrebno više kandidata, možda čak priželjkuju dalje obračune unutar stranke i njeno dalje dijeljenje.

 

“E to je ono što je opasno i što bi želio i Dodik i ostali protivnici SDS-a da se desi, te što su oni uspješno artikulisali u prethodnom periodu. Naime, stranka se umjesto politikom, bavila sama sobom i odnosima između svojih funkcionera”, kazao je Bosić.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *