Tužbom protiv Srbije Izetbegović želi kupiti mir u SDA

Aktuelno

Lideri vladajuće koalicije na nivou BiH žestoko su se sukobili na prekjučerašnjem sastanku u Sarajevu, saznaje „EuroBlic“.

Mada je posle susreta zvanično saopšteno da je koalicija „stabilna“, naši izvori tvrde da je ovo bio jedan od žučnijih sastanaka.

Po tvrdnjama naših izvora, prve razmirice izazvao je lider SDA Bakir Izetbegović nakon što je obavestio svoje partnere da namerava da pokrene reviziju tužbe BiH protiv Srbije. Tome su se žestoko usprotivili lideri iz Srpske, koji su mu otvoreno dali do znanja da bi taj potez mogao da izazove ozbiljne turbulencije na nivou državne vlasti.

Izetbegović je, nakon toga, saznajemo, malo ustuknuo, ali se i branio da to mora da uradi zarad mira u stranci, a i među bošnjačkim korpusom.

Naša saznanja potvrđuje lider PDP Branislav Borenović.

– Tačno je da smo najviše vremena potrošili na temu revizije tužbe protiv Srbije. Svi smo iskazali zabrinutost da će to ponovo zakomplikovati situaciju, koja je donekle popravljena nakon susreta Denisa Zvizdića i Aleksandra Vučića u Beogradu. Očekujemo da će prevladati razum i da će Bošnjaci naći način da se ne ide sa revizijom, jer je besmislena – kaže Borenović.

Po tvrdnjama izvora “EuroBlica”, osim najavljene revizije tužbe, dodatnu napetost izazvali su Izetbegović i lider SBB Fahrudin Radončić, među kojima odavno tinja rat. Radončić je, tvrde naši izvori, „prebacivao“ Izetbegoviću da se BiH „ne može voditi kroz političko-tužilačke montaže“ i da to ozbiljno narušava poverenje između lidera koalicije. Osim toga, Radončić je negodovao što se o izmenama zakona o akcizama raspravlja po šesti put na susretu koalicije, jer se ispostavilo da dogovor o tom zakonu u praksi koče kadrovi SDA.

Deo rasprave lidera odnosio se i na deklaraciju koju je predložio lider PDP Branislav Borenović, a koja podrazumeva šestogodišnji moratorijum na podnošenje apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa pitanjima koje se tiču prošlosti. Lideri su se obavezali da će se o ovom predlogu izjasniti na narednom sastanku, koji će uslediti za mesec dana.

– Predložili smo tekst koji zatvara priče o prošlosti, potvrđuje privrženost Dejtonu, postojanje RS, Federacije i BiH i bavi se isključivo stavljanjem tačke na stvari koje bespotrebno vode u sukobe – rekao je Borenović.

Bez obzira na netrpeljivost koja vlada među njima, lider su saglasni da neće biti rekonstrukcije Saveta ministara.

– SBB je ranije zatražio smenu zamenika ministra odbrane, ali o tome nismo razgovarali na ovom sastanku. Procena je da ova koalicija nema alternativu. I lično mislim da je to tako, jer teško je očekivati da bi SDS napustio vlast, a da bi SNSD prihvatio u ovakvim političkim okolnostima da uđe na njihovo mesto – rekao je za „EuroBlic“ lider SBB Fahrudin Radončić, ne želeći da detaljnije komentariše atmosferu sa sastanka koalicije.

Deklaracija PDP

U predloženoj deklaraciji PDP, koja je u posedu „EuroBlica“, između ostalog, stoji:

Uzdržavamo se od podnošenja apelacija Ustavnom sudu BiH, a u vezi bilo kojeg pitanja kojim bi se osporavao formalno pravni položaj RS, FBiH i BiH i sva prava proistekla iz postojećeg statusa;

Pristupamo donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH i stvaranju svih drugih pravno formalnih i praktičnih pretpostavki da građani BiH i njihovi politički predstavnici u potpunosti i samostalno odlučuju o budućnosti BiH;

Promovišemo demokratsku komunikaciju, uzdržavanje od govora mržnje i netolerancije, pokrećemo kreativna rešenja s ciljem da menjamo postojeću političku praksu i jačamo političku stabilnost.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *