Akcija protiv krađe šume u RS

Aktuelno

“Šume Republike Srpske”, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Inspektorat RS sprovode opsežne kontrole pilanskih postrojenja širom Srpske zbog krađe šume. Završetak provjera očekuje se uskoro, a nakon toga i krivične prijave protiv radnika „Šuma“ i raskidi ugovora sa drvoprerađivačima kod kojih bude nađena nelegalna oblovina, saznaje portal CAPITAL.

 

U “Šumama RS” su potvrdili informaciju da su u toku kontrole prometa i kontrole pilanskih postrojenja u saradnji sa MUP-om i Republičkom upravom za inspekcijske poslove RS.

 

„Kontrole se provode nenajavljeno na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Nakon obrada podataka i provjere svih podataka biće sačinjeni izvještaji“, rekli su nam u „Šumama“.

 

Krivične prijave i raskid ugovora

 

U “Šumama” ističu da će protiv njihovih radnika, za koje se utvrdi da su učestvovali u nelegalnim aktivnostima, biti pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze, kao i podnijete krivične prijave, ako ima elemenata za to.

 

„Svi drvoprerađivači upozoreni su da će im, ukoliko se evidentiraju nelegalni drvni sortimenti na njihovim postrojenjima, biti obustavljena isporuka šumskih drvnih sortimenata po zaključenim ugovorima i nemogućnost zaključenja novih ugovora“, naveli su u „Šumama“.

 

Dodali su da je Uprava javnog preduzeća zadužila direktore organizacionih dijelova da preduzimaju sve neophodne radnje na suzbijanju bespravnih sječa i otuđenja šumskih drvnih sortimenata, te mjere u cilju sankcionisanja svakog protivpravnog ponašanja.

 

Šumokradice kažnjene sa 220.600 KM

 

U Inspektoratu RS kažu da je republička šumarska inspekcija u prvih šest mjeseci ove godine u oblastima primarne prerade drveta i korišćenja šuma izvršila 395 kontrola, od čega su 193 bile sa nepravilnostima.

 

„U cilju otklanjanja utvrđenih propusta izrečena je 161 upravna mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 181 prekršajni nalog u vrijednosti od 220.600 KM, a nadležnim sudovima je podnešeno osam prekršajnih prijava“, naveli su u Inspektoratu.

 

Republička šumarska inspekcija je u istom periodu u 84 slučaja oduzela šumske drvne sortimente u količini od 667 metara kubnih, čija vrijednost se procjenjuje na 64.500 KM.

 

„Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta, u prometu i od fizičkih lica, jer je kontrolama utvrđeno da isti nisu žigosani ili nisu obrojčeni, ili nedostaje prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi“, rekli su u Inspektoratu.

 

Zakon o šumama je predvidio da kazne za bespravne sječe izvršene od strane fizičkih lica iznose od 300 do 900 KM. Ukoliko isti prekršaj počini pravno lice kazna iznosi od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu kazniće se kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM.

 

„Nadležnim Policijskim upravama i tužilaštvima upućen je značajan broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je za iste potrebno provesti dodatne istrage“, istakli su u Inspektoratu.

 

Portal CAPITAL pisao je i ranije o šumskim krađama gdje su u zaštitu lopova stale institucije. Dva slučaja šumskih krađa, koja su procesuirana pred domaćim institucijama, a o kojima je CAPITAL objavio dokumentaciju, dokazuju da lopovi ostaju nekažnjeni, a Republika Srpska, odnosno njeni građani, oštećeni za milionske iznose.

 

capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *