Izvještaj o napretku BiH usvojen u Evropskom parlamentu

Aktuelno

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

U rezoluciji, koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, pozdravljaju se koraci koje je BiH preduzela na putu ka EU, posebno aplikacija za članstvo koja je podnijeta u februaru 2016. godine.

“Radujemo se stavu Evropske komisije po pitanju te aplikacije i želimo da ohrabrimo vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete”, rekao je izvjestilac Dan Preda.

On je naglasio da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava razdorne teme koje bi mogle da uspore napredak BiH na putu ka EU.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su korake BiH preduzete na putu ka EU, a posebno aplikaciju za članstvo o bloku koja je predstavljena u februaru 2016. godine.

Poslanici su apelovali na BiH da prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu za članstvo u EU i dokažu da su funkcionalna država, saopšteno je na sajtu Evropskog parlamenta.

U isto vrijeme, poslanici su ocijenili da su napori Vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije sa Komisijom neprihvatljivi.

“BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU dok ne budu uspostavljeni odgovarajući institucionalni uslovi”, rekli su poslanici, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici su, takođe, izrazili zabrinutost zbog fragmentacije i politizacije javne uprave, rekavši da to šteti reformama i čini javnu službu nezgrapnom.

“Profesionalna, efikasna javna uprava koja se cijeni po zaslugama je kičma procesa integracije za bilo koju zemlju koja želi da postane članica EU”, rekli su poslanici Evropskog parlamenta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *