Srpska na lobiranje potrošila više od 20 miliona KM

Aktuelno

Republika Srpska je treća u svijetu po izdvajanju novca za lobiranje, a procjenjuje se da je do sada potrošila više od 20 miliona maraka.

Podaci o tome kako rade predstavništva Republike Srpske u svijetu i koji su efekti njihovog rada nisu baš transparentni, tako da se o trošenju budžetskog novca, uglavnom, nagađa.

Kako BN televizija saznaje, Republika Srpska više nema predstavništvo u Izraelu. Diplomatsko predstavništvo na čijem je čelu Arie Livne, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodno je preregistrovano u nevladinu organizaciju. Tako barem tvrdi predsjednik Srpsko-izraelske privredne asocijacije, Darko Trifunović.

BN televizija je pokušala da stupi u kontakt sa predstavništvom u Izraelu, kako bi čula i drugu stranu priče i saznala u kakvom je pravnom statusu to predstavništvo, ali uzalud.

Koliko je za Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ove godine izdvojeno novca iz budžetske kase, koliko je do sada bilo investicija, kakav status predstavništvo ima, samo su neka od pitanja na koja nisu stigli odgovori ni iz resornog ministarstva.

Ove godine na račune brojnih predstavništava Srpske u svijetu koja se, između ostalog, bave i lobiranjem, uplaćeno je 4,4 miliona maraka. Od predstavništava Srpske u svijetu najviše se očekuje da dovedu potencijalne investitore. Kad se podvuče crta, u ogromnom smo minusu.

Međutim, u dokumentu “Strategija podsticanja stranih ulaganja u Republiku Srpsku” piše da je Izrael od 2007. do 2015. godine investirao u Srpsku oko dva i po miliona maraka. Neuporedivo manje u odnosu na investiranje u Srbiji.

Predstavništvo u Izraelu je svojevremeno imalo značajnu ulogu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik godinama je imao bliske veze sa bivšim šefom izraelske diplomatije Avdigdorom Libermanom, koji je često boravio u Banjaluci. Međutim, ti odnosi su naprasno zahladnili.

Ambasador BiH u Izraelu Jelena Rajaković potvrdila je da sve dostupne informacije govore o tome da Srpska više nema predstavništvo u Izraelu i da je zatvoreno prije dvije godine.

Rajakovićeva navodi da je o svemu i pisano obavještena kada je sjela u fotelju ambasadora.

Ambasadorka tvrdi da nije uspjela da stupi u kontakt sa novim pravnim subjektom.

Prema njenim informacijama, Arie Livne, koji je bio na čelu Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, jedini je član i novoformiranog srpskog trgovinskog predstavništva.

Nedavno je ministar Zlatan Klokić najavio da će u pojedinim predstavništvima biti ušteda. Kao primjer je naveo i Izrael.

BN TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *