Poslanici u NSRS o 150 miliona evra zaduženja

Aktuelno

Povećali smo akcize zbog gradnje autoputeva. Nakon toga je gorivo poskupilo, a mi se i dalje zadužujemo za gradnju autoputeva. Gdje su otišle para od akciza – pitao je poslanik PDP Ljubiša Krunić.

 

Krunić je ovo pitanje postavio danas u toku rasprave u Narodnoj skupštini RS o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor 5C – obilaznica Doboj Srpska. Predviđeno je zaduženje od 150 miliona evra.

 

Ministarka finansija RS Zora Vidović kaže da je cilj obezbjeđivanje novca za izgradnju dionice autoputa Koridor 5C (faza dva), dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva (međuentitetska linija razgraničenja), uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

 

Uslovi za kredit su: rok otplate do 15 godina, a period odgađanja plaćanja je do tri godine i uračunat je u rok otplate. Kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR plus jedan odsto. Kredit treba da se otplati 2035. godine. Inače, planirani rok za gradnju ove obilaznice oko Doboja je 31. decembar 2022. godine.

 

– Dio Koridora 5C kroz Srpsku je dužine 46,6 kilometara i njegova ukupna vrijednost procijenjena je u iznosu od preko 500 miliona evra bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV i interesa u toku gradnje. Ovo zaduženje od 150 miliona evra je apsolutno opravdano. Kada se zadužujete kod EBRD, znači da je utvrđena sigurnost i opravdanost projekta i da postoje garancije da će put biti izgrađen na najbolji način zbog čega treba podržati ovu odluku – tvrdi Vidovićeva.

 

Međutim, opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini RS, iako podržavaju infrastruturne radove u Srpskoj, su protiv ovog kreditnog zaduživanja.

 

Poslanik Krunić kaže da u cijeloj BiH ima oko 200 kilometara autoputa i da je svaki kilometar izgrađen kreditima.

 

Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS, tražio je odgovor koliko putarine na autoputevima u RS učestvuju u otplati kredita sa gradnju auto-puteva. –Novac od od akciza i putarina skuži i za gradnju puteva. Evo, neki dan je svečano otvoreno gradilište na putu prema Jahorini. Dan poslije nema nijedne mašine – tvrdi Vukanović.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *