Nuklearni otpad na Trgovskoj gori ugroziće 230.000 ljudi

Aktuelno

Ako Hrvatska napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH biće ugroženo 230 hiljada ljudi, pokazuju prve procjene ekoloških stručnjaka.

 

Hrvatska već dvije godine zvanično planira izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH, a hrvatski mediji pišu da je odluka o tome definitivno doneta, što bi, kako prenosi Klix, potencijalno moglo da ugrozi 230 hiljada ljudi u BiH i Hrvatskoj.

 

Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu BiH biće direktno ugrožen, a posebno Novi Grad i prijedorska regija.

 

Prve procjene ekoloških stručnjaka pokazuju da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj, bi zagadilo rijeku Unu, a to bi značilo i nečistu vodu za piće.

 

Veliku štetu imali bi, takođe, i poljoprivrednici.

 

Rijeka Una je, inače, proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a tu je i nacionalni park Una.

 

Hrvatska do 2023. godine mora da riješi pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

 

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a kilometar od vodozahvata za Novi Grad. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15.000 građana.

 

Odlagalište koje planira Hrvatska je jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *